Oskar Šlemer – 130 godina od rođenja nemačkog umetnika

04/09/2018 09:34

Oskar Šlemer – 130 godina od rođenja nemačkog umetnika

Na današnji dan, 04. septembra 1888. godine u Štutgartu, rođen je nemački slikar, dizajner, vajar i koreograf Oskar Šlemer.

Pripadao Bauhaus pokretu, između dva svetska rata i doprineo je individualnom razvijanju novih tendencija u plesu.

Bauhaus – Državna škola Bauhaus u Vajmaru bila je državan škola za arhitekturu i primenjene umetnosti. Razlog osnivanja škole bila je ideja o udruženju zanatlija-umetnika, u cilju zajedničkog istraživanja. Kao rezultat grupnog rada, nastali su predmeti od kojih je potekao moderni industrijski dizajn.

FOTO:www.bauhaus100.de

Šlemer je verovao kako je za ples potrebno troje, a ne dvoje. Iz toga je proisteklo njegovo najpoznatije delo “Balet trijade” iz 1922. godine, koje je izvedeno u Štutgartu i koje je predstavljalo avangardnu tendenciju unutar evropskog baleta.

Naime, za njega je igra predstavljala metafiziku i matematiku. Posmatrao je ljudsko telo kao mehanizam, koje stvara geometrijske forme ujedinjujući dionisijsko – emociju i apolonijsko – formu, koji su prisutni u čoveku tokom igre. Ova trijada je podrazumevala dva muškarca i ženu.

Balet je podeljen u tri dela. Svaki deo je sugerisan određenom bojom u pozadini. U pitanju su žuta, ružičasta i crna. Šlemerovi igrači su nosili specifične kostime dizajnirane da podesećaju na one iz lutkarskog pozorišta ili pak, cirkusa.

Preminuo je u 54. godini, 13.aprila 1943. u Baden-Badenu.

04/09/2018 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments