Zašto je točak bilo teško izumeti?

31/07/2015 11:59

Zašto je točak bilo teško izumeti?

Točak predstavlja izum koji je obeležen u istoriji kao jedna od prekretnica u civilizaciji. Međutim, on je nastao prilično “skoro”, pre 2.500 godina.

Pre nastanka točka nastali su mnogi drugi izumi koji je dosta teže i komplikovanije sagraditi ili napraviti. Pre točka čovek je naučio da lije metal, gradio je brodove i kanale, uspeo da osmisli i napravi kompleksne muzičke instrumente, kao što su garfa i flauta itd.

Zašto je točak bilo teško izumeti?

Kako bi mogao da se koristi i kako bi ima pravu upotrebnu vrednost, potrebno je da točak bude precizno napravljen. Čovek do pre 2.500 godina nije mogao da odjednom zna koje su to dimenzije točka koji će “raditi”, šta mu je potrebno da bude koristan ili od čega ga napraviti.

Najkomplikovaniji deo pravljenja točka je povezivanje platforme i cilindra. Ovde je najbtocak-biciklitnije uspeti u održavanju točka stabilnim, za šta su potrebni precizni proračuni.

Osim toga, kako bi točak mogao da se koristi, on mora da se okreće, a da bi se okretao mora da se napravi osovina koja se okreće. Krajevi osovine moraju da budu savršeno glatki i okrugli bez greške, jer će u suprotnom doći do trenja koje će onemogućiti okretanje.

Osovina je zadavala previše muke konstruktorima prvih točkova, jer ukoliko je predebela dolazi do trenja, a ako je pretanka – preslaba je da održi ostatak konstrukcije kako bi točak funkcionisao.

Točak kakav danas znamo nastajao je dugo, a izumitelj sigurno nije jedna osoba. Osim što je nepoznato “ko je osmislio i napravio točak” koji je preteča današnjeg točka, ne može se tačno ni odrediti gde je nastao.

U Poljskoj su iskopana najstarija kola sa točkovima do sada pronađena, ali najstariji dokumenti o postojanju točka vode do Mesopotamije.

Prema mišljenju naučnika sa Univerziteta u Helsinkiju, Aska Parpole, nastanak točka se može vezati i za teritoriju današnje Ukrajine, jer se termin za točak i kola može povezati i sa jezikom koji se govorio na teritoriji regije Tripolisk, koji se nalazi gde i današnja Ukrajina.

31/07/2015 11:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments