Rešite ovu zagonetku i osvojte milion dolara!

05/09/2017 19:41

Rešite ovu zagonetku i osvojte milion dolara!

Naučnici nude milion dolara onome ko uspe da reši zagonetku iz 19. veka.

Naučnik profesor Ijan Gent i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjuz nude nagradu od milion dolara osobi koja uspe da osmisli program koji će rešiti “kraljičinu zagonetku”. Pre nego što se jako uzbudite, iako je ovo takmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je zadatak jednostavan, osim ako niste stručnjak za programiranje.

Nastala 1850. godine, “kraljičina zagonetka” uključuje osam figura sa šahovske table. Zapravo, osam kraljica. Igrači treba da na standardnu šahovsku tablu postave osam kraljica tako da nijedna ne može napasti neku drugu. To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dve nisu u istom stupcu niti se mogu susresti dijagonalno. Sama zagonetka je rešena, ali svi kompjuterski programi neslavno su propali kad se poveća šahovska tabla.

Gent i njegove kolege veruju da bi kompjuterski program koji može rešiti ovaj zadatak mogao biti dovoljno sofisticiran da reši većinu zadataka, poput dešifrovanja najtežih sigurnosnih softvera.

Ovaj program je teško napisati zbog velikog broja varijabli koje su uključene u njega. Zbog toga bi moglo proći i nekoliko godina dok se program konačno ne ostvari.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete napisati svoj program i dobiti milion dolara, prijavite se na Clay Mathematics Institut u Americi.

05/09/2017 19:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments