U kom mestu se govori najviše jezika?

10/08/2022 12:05

U kom mestu se govori najviše jezika?

Nije neuobičajeno da u mestu kom živite, odnosno državi, čujete i druge jezike osim maternjeg. 

Uglavnom je reč o jednom ili o nekoliko jezika. Međutim, postoji jedno mesto na planeti, koje je prava svestska prestonica jezika!

Svetska prestonica jezika

Prema podacima organizacije Alijansa ugroženih jezika, jedna oblast u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja dom više jezika, nego bilo koje drugo mesto na planeti.

Naime, Njujork je grad u kom se koristi više od 800 jezika, ali okrug Kvins se nalazi na prvom mestu! Na ovom području se govori 138 jezika, a čak je i veća verovatnoća ove jedinstvene jezike čutu Kvinsu, nego u manjim mestima odakle su i potekli.

Okrug Kvins zauzima područje od 280 kvadratnih kilometara, a mnoge kulture i jezici zbijeni su u neposrednoj blizini.

Objašnjenje ovog fenomena leži u Njujorku, odnosno prva stanica za mnoge došljake u potrazi za novim domom u Americi bio je upravo ovaj grad.

U Kvinsu možete čuti engleski, grčki, filipinski, indonežanski, ruski, japanski, litvanski, srpski, hrvatski, nepalski, kineski, norveški, španski, nemački i mnoge druge.

Prema podacima iz popisa stanovništva za 2015. godinu, 44 odsto stanovništva starosne dobi pet godina ili starije, u svojim domovima koriste engleski jezik, dok 56 procenata koristi jezik koji nije engleski.

10/08/2022 12:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments