11 neočekivanih motiva zbog kojih si uvek gladan

19/03/2020 12:03

11 neočekivanih motiva zbog kojih si uvek gladan

Ako niste trudnica ili žena na početku menopauze, a jedete veoma često, treba da se zapitate koji su motivi zbog kojih se ne možete susdržati od nezdrave hrane. “Glad je fiziološka potreba za kalorijama, vodom I solju. Dijeta, hormoni I emocije su neki od faktora koji nam pokreću apetit”, ističe nutricionista Megi Mun. Ako ste preterano gladni, vaše fizičko I mentalno zdravlje može biti u opasnosti. Imuni sistem je oslabljen usred neredovnih ili prečestih obroka.

Evo nekih od uzroka zašto prečesto jedete:

Ne hidrirate se dovoljno.

Glad ponekad može biti maskirana žeđ. Čini vam se da ste gladni, ali ustvari, telo ima potrebu za tečnošću. Konfuzija se dešava u hipotalamusu, delu mozga koji kontroliše glad I žeđ. Možeš sprečiti ovu pojavu konstantnom hidratacijom. Umesto da pojedete kesu čipsa, probajte da popijete veliku čašu vode I sačekajte 15 minuta da vidite da li će vam se vratiti osećaj gladi.

Ne odmarate se dovoljno.

San je veoma bitan faktor za očuvanje zdravlja. Ako ne spavate dovoljno ili spavate loše, luče se dva hormona koja mogu uzrokovati probleme. Grelin – hormon zadužen za apetit raste, a leptin, koji je zadužen za osećaj sitosti, opada. Da biste regulisali apetit potrebno je da spavate između 7 I 8 sati dnevno.

Jedete previše ugljenih hidrata koji se absorbuju brzo.

Krofne, peciva I kolači su bogati nezdravim ugljenim hidratima, a nakon njih se I dalje osećamo gladno. Umesto njih, preporučljivo je jesti dosta vlakana (kikiriki, jabuke, pistaći).

Borite se sa stresom.

Problemi na poslu ili u međuljudskim odnosima uzrokuju stres. Ovo se često sreće I to je čest uzrok nezdrave ishrane. Stres utiče na porast adrenalina, usled čega dolazi do poremećenih vrednosti kortizola – hormona stresa.  Takođe, dolazi do smanjenja nivoa serotonina, a na posletku sve ovo utiče na osećaj gladi. Preporučuju se praktikovanje joge I slušanje umirujuće muzike, npr. ambientalne.

Pijete alkohol.

Čaša vina pre večere stimuliše apetit, čak iako niste gladni. Jedna studija je pokazala da osobe koje piju alkohol jedu kaloričniju hranu. Alkoholna pića dehidriraju organizam I uzrokuju osećaj gladi. Da biste izbegli ovo, počnite da jedete pre konzumiranja alkohola I konzumirajte naizmenično vodu I alkoholna pića.

Ne unosite dovoljno proteina

Čak iako zvuči čudno, ako u tanjiru imate više proteina I zdravih masnoća, uspećete dugoročno da zadovoljite osećaj gladi. Najbolji izvor proteina su: grčki jogurt, jaja, nemasno meso I integralne žitarice.

Ne unosite dovoljno masnoća.

 Kao I proteini I nezasićene masnoće zadovoljavaju osećaj gladi. Osećaj sitosti je trajan I osetićete potrebu za jelom onda kad stvarno ogladnite. Namirnice bogate zdravim masnoćama su semenke, avokado, ulja I orasi.

Preskačete obroke.

Još jedan od motiva zbog kojih se ne hranite zdravo jeste preskakanje obroka. Ako vam je želudac prazan duži vremenski period, hormon zadužen za osećaj gladi, grelin, izmori metabolizam. Opšte pravilo je da nemate pauze između obroka duže od 4 do 5 sati.

Na osećaj gladi utiču fotografije I reklame sa ukusnom hranom.

Društvene mreže su natrpane receptima, slikama I klipovima na kojima se nalazi hrana. Reklame za picu koje se puštaju uveče I u toku noću prosto nas nagone da I mi poručimo jednu. U 2012, je objavljena studija po kojoj kada gledamo slike različite hrane dolazi do porasta grelina. Miris ima isti efekat. On stimuliše nesvesno lučenje pluvačke I automatski osećamo glad.

Gutate hranu.

Čak iako je stomak pun, ta informacija nije stigla do mozga I još uvek se ne osećamo siti. Pokušajte da jedete sporo, da uživate u svakom zalogaju I da se radujete zdravom I ukusnom obroku. Nakon što završite sa jelom, sačekajte 20 minuta, nakon čega nastupa osećaj sitosti.

Uzimate lekove.

Pojedini lekovi mogu uticati na to da jedemo više. Utvrđeno je da neki antidepresivi I kortikosteroidi utiču na pojačan apetit. Ako trenutno uzimate neki od ovih lekova I osećate glad I nakon normalnog obroka, razgovarajte sa lekarom da vam promeni terapiju.

 

19/03/2020 12:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments