Mesta u Vojvodini koje morate posetiti!

16/07/2020 11:33

Mesta u Vojvodini koje morate posetiti!

Volim je od štale do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša… Kaže poznati vojvođanski boem i veliki pesnik Mika Antić u pesmi Vojvodina, jedna od mnogih koje opevavaju ovu predivnu ravnicu. Tako je lepo i istinski znao da voli ovu zemlju i ostavi divne tragove i putokaze kako je treba voleti.

Fenomen Vojvodine, njenih zelenih, žutih, zlatnih polja, šumaraka, salaša, konja, pitomih sela, vinograda, voćnjaka, lala i sosa, fraklića i kočija, hungarizama, Dunava…opevan i ispričan čarobnim rečima kakva Vojvodina i njeni žitelji i jesu.

Kad bi pravili mini putopis šta bi izdvojili kao obavezno za posetiti na putu kroz ravnicu?

NOVI SAD

Petrovaradinska tvrđava

Glavni grad i njegova znamenitost, tvrđava koja bdi nad ovim velikim univerzitetskim gradom koga ljubi Dunav. 

Gradnja ove tvrđave je trajala 88 godina do 1780. godine, a građena je za vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Karla IV, Marije Terezije, a graditelji su bili sva ugledna imena austrijske carevine. Posebno je značajno i zanimljivo podzemlje sa 16 km dugim hodnicima, čije se razgledanje preporučuje uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada. Tvrđava i njena okolina- stari grad petrovaradin su jedan veliki spomenik istorije u kome možete videti i doživeti stari duh Vojvodine.

Na Tvrđavi se nalazi muzej oružja, mnogi restorani i klubovi, galerije, luksuzni hotel kao i malo skriveni pony kutak ispod samog utvrđenja.

Novi Sad je poznat po tome što je domaćin velikog međunarodnog muzičkog festivala Exit.

SOMBOR 

Zgrada Bačko-Bodroške županije

Najpoznatija i važi za najlepšu Somborsku građevinu, karakteristična je po tome što u njoj ima soba koliko jedna godina ima dana. Poznata je i po brojnim umetničkim delima koja se čuvaju u njoj, kao što je recimo čuvena slika Ferenca Ajzenhuta “Bitka kod Sente”, naslikana na 28 m2 platna.

Današnji izgled duguje budimpeštanskom arhitetkti Đuli Partošu, koji je napravio projekat prema kome izvršena dogradnja i prepravka fasade, a izgradnjom novog krila zgrada je dobila zatvorenu kvadratnu osnovu sa centralnim atrijumom.

SREMSKA MITROVICA

Sirmium

Najpoznatije arheološko nalazište na tlu Vojvodine, i jedno od najbolje iskopavanih i očuvanih. Nalazi se u okviru grada Sremska Mitrovica, dok je Sirmium bio jedna od 4 prestonice Rimskog carstva, i stoga prava metropola u vreme IV veka. U tom periodu ovaj grad je imao sve odlike prestonice, poput foruma sa javnim zgradama, amfiteatar, hipodrom i carski dvor sa bazilikom.

Takođe, Sirmium je bio glavni grad prefekture Ilirik i provincije Panonija Sekunda. Ono što su arheološka iskopavanja pokazala jeste pre svega da je grad bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata. Danas je na ovom mestu arheološki muzej u kom se na licu mesta mogu videti brojni mozaici koji su prekrivali pod palate.

FRUŠKA GORA

Put vina

Vodi put Fruške Gore u Sremu, gde u jednom od preko 60 različitih vinskih podruma možete probati najrazličitija vina privatnih proizvođača. Popularna su bermet i ausbruh, veoma jaka i aromatična vina, i neoplanta, autentično aromatizovano vino koje se u ovom kraju može naći u podrumu u Čereviću.

Vinogradarstvo u Sremu je inače jedno od najastarijih u Evropi, i potiče iz vremena kad je prvi čokot zasadio rimski car Probus iz Sirmiuma. U ovom području, vinogradarska zemlja se nalazi na kosim terenima, platoima i obroncima Fruške Gore, a blagotvoran uticaj na njih ima i reka Dunav.

U sklopu traganja vinogradarskim putevima vredi obići i Sremske Karlovce– autentični stari gradski trg sa bogatom istorijom,partrijaršijom i mnogobrojnim vinskim podrumina te i muzej šibica i Stražilovo, prelepo izletište i grob slavnog pesnika Branka Radičevića.

Postoji još toliko mnogo predivnih krajolika, a i građavina i spomenika u Vojvodini ali ovoliko smo izdvojili samo da vam pokrenem maštu da istražujete dalje.

16/07/2020 11:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments