Zanimljivosti o Rusiji

05/02/2021 11:03

Zanimljivosti o Rusiji

Rusija je velika zemlja, ogromnih prostranstava, u nekim svojim delovima i veoma pusta, a i nepristupačna. Veruje se da u ovoj zemlji i dan danas postoji barem deset gradova čije se ime i lokacija ne znaju. Opet ruski Sankt Peterburg je najseverniji grad na svetu koji ima više od milion stanovnika. Rusija se prostire u čak 11 vremenskih zona, te dok je na jednom kraju zemlje rano jutro u drugom kraju je i kasna noć. Sa 17 075 400 kilometara kvadratnih površine ovo je najveća država na svetu a tek je sedma po naseljenosti. Rusiju zapljuskuje čak 12 mora.

Rusi imaju i jedan od najvećih parkova na svetu. To je Ismailovski park u Moskvi koji je veći i šest puta od Central parka u Njujorku. Moskva ima još jednu velelepnu atrakciju, svetski poznatu po neverovatnoj lepoti. To je katedrala svetog Vasilija Blaženog. Nju je gradio Postnik Jakovljev, a prema legendi nakon što je dovršio ovu katedralu, Ivan Grozni, tadašnji ruski vladar, ga je oslepeo, kako više nikad ne bi mogao izgraditi nešto tako veličanstveno što bi moglo da parira katedrali.

U jednom malom mestu u ovoj zemlji nalazi se hram svih vera, predivno mesto koje spaja sve vere u jednu, ovo je, nažalost jedini ovakav hram na svetu. Rusi su mahom pravoslavci, no ovo pokazuje veliku toleranciju prema ostalim veroispovestima, iako ih svet i istorija vide drugačije.

Tokom Olimpijskih igara 1908. godine, koje su se održavale u Londonu, ruski tim je zakasnio čak 12 dana, zato što su i dalje računali vreme po svom kalendaru. Rusi se takođe smatraju i prilično sujevernim narodom, a posebno paze da se kad jednom izađu iz kuće ne vraćaju nipošto unutra, čak ni ako su nešto zaboravili, kako to smatraju da donosi lošu sreću.

Reč „vodka“ kako nazivaju svoje najpopularnije alkoholno piće, nacionalno piće potiče od reči „voda“. Čak do osamdesetih godina prošlog veka u Rusiji se pivo nije smatralo alkoholnim pićem. 

U Rusiji postoji dan Subotnik kada rusi dobrovoljno izlaze na ulice i čiste ih. Tradicija je počela nakon revolucije, a traje i danas.

Ruske novčanice su jedne od retkih koje na sebi imaju Brajevo pismo za slepe.

Rusi su izumitelji većine stvari bez kojih ne bi mogli da zamislimo savremeni svet, kao što su TV, elektronski mikroskop, helikopter, bombarder, video- rekorder, fotografiju u boji, veštačko srce, benzinski motor, kombajn, pištolj, sintetičku gumu, radio, bušilicu, projektor, periodni sistem, deterdžent pa i tetris!

05/02/2021 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments