Matematičar rešio Rimanovu hipotezu – problem koji je 160 godina mučio stručnjake

26/09/2018 12:27

Matematičar rešio Rimanovu hipotezu – problem koji je 160 godina mučio stručnjake

Britanski matematičar Majkl Atija tvrdi da je pronašao rešenje, odnosno dokaz za Rimanovu hipotezu.

Rimanova hipoteza predstavlja jedan od šest matematičkih problema za čije je rešenje predviđena nagrada od milion dolara.

160 godina bez rešenja

Jedan od najistaknutijih i nagrađivanih matematičara, koji je sada u penziji Majkl Atija (89), predstavio je svoj rad na skupu u Hajdelbergu. On tvrdi da je uspeo da reši jedan od najpoznatijih nerešenih problema u matematici.

Očekuje se izveštaj komisije.

Naime, ukoliko ovo rešenje bude potvrđeno, to će biti velika vest, jer je Rimanova hipoteza usko povezana sa deljenjem prostih brojeva, koji se ne mogu deliti ni sa jednim celim brojem osim sa samim sobom i brojem jedan.

To znači da će matematičari biti dobro opremljeni mapom za lociranje takvih osnovnih brojeva, što će predstavljati bitan pomak sa dalekosežnim efektima na tom polju.

Za rešenje ovog problema obećana je nagrada od miliona dolara. “Milenijumski problemi” koje je postavio američki Institut za matematiku “Klej” obuhvata šest matematičkih problema, a Rimanova hipoteza je jedan od njih. Nagrada je tokom godina stavljala na iskušenja mnoge matematičare, koji su se upuštali u potragu za dokazom Rimanove hipoteze, međutim niko do sada nije uspeo da reši problem i dođe do nagrade.

Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, svestan je ove istorije neuspeha u istovetnim pokušajima.

26/09/2018 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments