Naučnici na korak da otkriju grob Kleopatre i Marka Antonija?

24/01/2019 13:52

Naučnici na korak da otkriju grob Kleopatre i Marka Antonija?

Kleopatra i Marko Antonije jedni su od najpoznatijih ljubavnih parova svih vremena. Jednako koliko je njihov život bio kontroverzan, tako je i nakon smrti i dalje nad njima veo misterije.

Naime, i dan danas, postoji brojne misterije vezane za Marka Antonija i Kleopatru, a jedna od njih jeste i gde su sahranjeni. Dosad, bilo je navoda da su grobovi pronađeni, ali to nije potvrđeno. Konačno, arheolozi se nadaju da su na korak bliže da otkriju večni počinak ovog čuvenog ljubavnog para.

Grob Kleopatre i Marka Antonija

Jedan od članova tima koji je u potrazi za grobovima Kleopatre i Marka Antonija smatra da nisu sahranjeni na isto mesto, što je vrlo verovatno, jer je ona preminula oko 12. avgusta 30. godine pre nove ere, dok je Antonije preminuo 1. avgusta iste godine.

Najverovatnije, oboje su sahranjeni u Egiptu, gde su pobegli nakon uspešnih pohoda Oktavijana. Antonije je primio lažnu vest da je Kleopatra mrtva te je izvršio samoubistvo. Shvatajući da Oktavijan neće dati njenoj deci da vladaju u Egiptu, faraonka takođe počinjava samoubistvo.

Tokom 2009. godine, arheolozi su otkrili artifakte koje su najverovatnije koristili Kleopatra i Antonije, u jednom egipatskom hramu- novčiće s likom poslednje faraonke Egipta, kao i masku za koju se verovalo da je pripadala Antoniju.

Od tada, nije bilo novih otkrića vezanih za njih dvoje, ali arheolozi smatraju da postoji velika nada da se to uskoro promeni.

24/01/2019 13:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments