Sahara postaje plodna?

05/09/2022 09:16

Sahara postaje plodna?

Nakon sprovedene analize klime pustinje Sahare, međunarodni tim meteorologa otkrio je da bi ova regija, mogla ponovo postati plodna.

Naučnici su predstavili zanimljivu teoriju.

Plodna Sahara

Stručni tim je izneo teoriju, prema kojoj bi usled postavljanja solarnih panela i vetrenjača, duž cele površine pustinje – 9 miliona kvadratnih kilometara, regija postala najveći proizvođač električne energije na svetu. Naime, proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovečanstvo troši.

Najvažnija stavka nove zamisli stručnjaka jeste mogućnost promene klime u pustinji, jer bi objekti izazvali dva puta više padavina, što bi ubrzalo vegetaciju.

Postavljaju se pitanja, na koji način bi ovakav projekat uticao na promenu klime na planeti i kako bi uticao na životinjski svet, koji nastanjuje područje Sahare?

Vetrenjače bi promenile tokove vetrova, dok bi solarni paneli odbijali sunčevu svetlost čime bi se ohladila površina pustinje, dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja.

Naučnici su istraživali i druge pustinje širom planete, kako bi otrkili da li je moguće sprovesti slične projekte. Međutim, ispostavilo se da je Sahara jedina koja je pogodna za ovako nešto, zahvaljujući klimi i veličini.

05/09/2022 09:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments