Predstavljamo vam prvu životinju sa prstima

25/03/2020 09:24

Predstavljamo vam prvu životinju sa prstima

Životinje sa četiri noge imaju nekoliko zajedničkih osobina, među kojima je kičma. Još jedna zajednička osobina je ta da većina ovih životinja ima po pet prstiju. Ipak, način na koji je došlo do razvoja prstiju je do sada bio misterija.

Ova misterija je sada razrešena, nakon što su paleontolozi pronašli najstariji dokaz postojanja ove anatomske posebnosti na ostacima ribe koja je živela pre 380 miliona godina. Na vrsti koja je odavno izumrla (Elpistostege watsoni) pronađene su kosti slične prstima. 

Možda se ove kosti na krajevima peraja ne čine kao neka bitna stvar, ali ona predstavljaju bitan momenat u evoluciji. Ovo pokazuje kako je došlo do formiranja stopala kod svih kičmenjaka, objašnjavaju paleontolozi. Ovo je i prvi slučaj pronalaska prsiju spojenih u “šaku” kod neke ribe. 

Prsti, na kojima se nalaze i zglobovi, imaju slične kosti kao one pronađene kod većine životinja.

Do sada, fosili ove vrste nisu bili pronađeni u potpunosti, a 2010. godine je u Kanadi, pronađen jedan primerak dužine 1,57 metara.

Kosti koje su pronađene ne predstavljaju prste u pravom smislu te reči, s obzirom na to da čine deo peraja i nisu se mogli pokretati odvojeno, ali ovo otkriće pokazuje kako je tekla evolucija od ribe de četvoronožaca.

25/03/2020 09:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments