Kako je nastao lik Oliver Tvist

07/02/2020 09:18

Kako je nastao lik Oliver Tvist

Na današnji dan 1812. godine rođen je Čarls Dikens, rodonačelnik socijalnog romana, jedan od najznačajnijih, najuticajnijih i najčitanijih engleskih pisaca i tvorac Olivera Tvista.

Oliver Tvist je prvotno objavljen u izdavačkoj kući Bentley’s Miscellany kao roman u nastavcima, s time da se prvi nastavak pojavio u februaru 1837. i objavljivao jednom mesečno do aprila 1839. Đorđ Cruikšank je svaki mesec crtao ilustracije za po jedan nastavak.

Oliver Tvist se smatre prvim romanom na engleskom jeziku, čiji je glavni lik dete te je poznat po Dikensovom neromantičnom portretu kriminalaca i njihovih prljavih života.

Kao rani primjer socijalnog romana, knjiga je nastojala da upozori javnost na niz tadašnjih društvenih nedaća, uključujući Zakon o siromasima prema kome su siromasi morali raditi, dječji rad kao i regrutiranje djece kao kriminalaca. Dikens ismeva licemerje svog vremena tako što ozbiljne teme romana okružuje sarkazmom i crnim humorom.

Neki smatraju, da je kao inspiracija za roman poslužio Robert Blincoe, siroče čija su svedočanstva o teškom životu deteta-radnika u tekstilnom mlinu bili rado čitana 1830.-ih.

Oliver Tvist bio je predmet brojnih filmskih i televizijskih adaptacija, kao i iznimno uspešnog mjuzikla Oliver. Među novijim adaptacijama je istoimeni film iz 2005.godine.

07/02/2020 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments