Kada je počela upotreba duvana?

25/06/2022 14:01

Kada je počela upotreba duvana?

Istorijski podaci nam govore da je duvan stigao iz Amerike. Ali, ko je prvi zapalio i ispušio duvan?

Iako je malo teže utvrditi ko su bili prvi pušači i kako su došli na ideju da zapale duvan, prema rečima Džordana Gudmana, autora knjige “Duvan u istoriji”, to se dogodilo pre više hiljada godina.

Ko je upotrebio duvan prvi put?

Duvan je prema Gudmanu, prvi put počeo da se upotrebljava na teritoriji Meksika i Brazila.

Lokalno stanovništvo je uzgajalo duvan u medicinske i ceremonijlane svrhe. Kasnije su ga verovatno mešali i sa drugim biljem kako bi postigli halucinogeno sredstvo, pri obavljanju rituala.

Ipak, otkriveni podaci pokazuju da se u duvanu nije svakodnevno uživalo. Upotrebljavan je tek, s vremena na vreme.

Duvan na dar

Nakon što se Kolumbo iskrcao na obale Amerike, otkrio je zavodljive moći duvana. Duvan je predstavljao dar lokalnog stanovništva.

On je ovaj dar poneo sa sobom na naredno putovanje, u Španiju. Nakon 35 godina, spoznata je njegova adiktivna moć.

U zapisu dominikanskog sveštenika i istoričara Bartolomea de la Kasasa, zabeležen je trenutak savetovanja sugrađana o prestanku konzumacije duvana. Takođe je zabeležen i odgovor njegovih sunarodnika, koji su naveli da tako nešto nije u njihovoj moći, sve i da žele. Naime, zavisnost ih je u potpunosti nadjačala.

Evropljani su tek u drugoj polovini 14. veka počeli da koriste duvan u iste svrhe kao i Amerikanci – u medicinske i to protiv bolova. Pesnik elizabetanskog doba, Entoni Šut u svom pamfletu “Duvan” iz 1592. godine, izneo je stav o benefitima ove biljke i to naveo kao razlog koji lekari kriju u cilju bolje i uspešnije prakse.

25/06/2022 14:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments