Ledeni trik mente

13/08/2015 12:11

Ledeni trik mente

Kada okusimo mentol, ono što najviše osećamo je hladnoća. Kako jedna biljka može da proizvede takav osećaj?

Mentol je organsko jedinjenje koje se nalazi u različitim vrstama nane. Zbog velike potražnje na tržištu sve češće se i veštački proizvodi. To je skoro providna ili bela supstanca koja je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, dok je dovoljno samo nekoliko stepeni više da bi počela da se topi.

U čvrstom stanju može da posluži i kao “mineralni led” koji predstavlja zamenu za pravi led. Osim toga, mentol je koristan i u odbrani od komaraca i drugih insekata, a u ove svrhe najbolje je koristiti lišće ili ulje nane, jer se tamo nalazi visok nivo mentola.

Poznato je i da se mentol nalazi u bombonama kao i lekovima koji pružaju efikasno kratkoročno olakšanje bolova u grlu jer deluju protivupalno.

Kada kažemo da mentol hladi, to je zato što je ono što osećamo kad okusimo mentol upravo to – hlađanje. Iako znamo da to ne može biti bukvalno tako, ipak ne možemo drugačije da opišemo osećaj.

Mentol uspeva da prevari ljudski mozak zbog toga što se mentol vezuje za receptore koji su osetljivi na hladnoću, a koji se nalaze u koži. Receptori za hladnoću sadrže “jonske kanale” koji reaguju na mentol, zbog čega receptori postaju još osetljiviji na hladnoću.

Čak i kada jedete čokoladu u kojoj se nalazi mentol koji je sigurno iste temperature kao i čokolada – za vaš možak on će biti najhladniji deo ove poslastice.

13/08/2015 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments