Izraelski zatvor Armagedon menja lokaciju?

10/08/2018 10:05

Izraelski zatvor Armagedon menja lokaciju?

Stari izrealski zatvor za okorele kriminalce, Armagedon, biće premešten na drugu lokaciju.

Naime, zatvor je izgrađen u blizini drevnih ruševina Megida, a reč je, prema tradiciji, o mestu apokaliptične biblijske bitke dobra i zla.

Kraj Armagedona

Armagedon se nalazi na pola sata vožnje od Nazareta i predstavlja popularno odredište za turiste koji posećuju Svetu Zemlju.

Na ovom području prostire se i zatvor maksimalne sigurnosti. Tokom radova na obnovi zatvora, tokom 2005. godine, ispod njega je otkrivena hrišćanska dvorana za molitvu iz 3. veka, kao i mozaik u slavu “Bogu Isusu Hristu”.

Nakon otkrića, izraelski arheolozi su iskopali ceo mozaik, a zatim prekrili područje.

Arheolozi su verovali da nikad ništa neće moći da učine, kada je to područje u pitanju, jer se nalazi ispod zatvora maksimalne sigurnosti u kojoj borave okoreli kriminalci.

Međutim, nakon niza godina, zakonskih i birokratskih peripetija, vlada je napokon odlučila da izmesti zatvor na drugu lokaciju.

Naime, arheolozi će imati tri godine na raspolaganju, kako bi nastavili istraživanje i pokušali da otkriju šta se tačno nalazi u ovim drevnim ruševinama, kako je izgledao deo ranog razvoja hrišćanstva.

Brdo Megido

Zatvor se nalazi nekoliko stotina metara južno od Megida, brda na kojem su otkrivene zidine stare oko 7.000 godina. Između Megida i zatvora nalazi se nedovršena vojna baraka rimske šeste legije, a veruje se da ju ju izgradio car Hadrijan.

Prema verovanju naziv Armagedon je iskrivljena verzija hebrejskih reči Har Megiddo – brdo Megido.

Na ovom brdu odigrale su se brojne drevne bitke. Najstariji spone Megida datira još iz vladavine faraona Tutmozisa III, koji je tamo pobedio sirijske i kanaanske države 1468. godine.

Međutim, mesto je najpoznatije po apokalptičnoj knjizi Novog zaveta “Otkrovenja”, a koja govori o završnoj bici dobra i zla.

Izraelske turističke vlasti, nakon premeštanja zatvora, planiraju da izgrade kompleks koji će kombinovati turizam, arheologiju i prirodu.

10/08/2018 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments