Hrana koje se ne kvari!

11/03/2020 15:25

Hrana koje se ne kvari!

Da li ste se ikada zapitali koje su to namirnice koje nemaju rok trajanja i koje se ne mogu nikada pokvariti? Odgovor pročitajte u daljem tekstu koji smo vam spremili.

Šećer

Pored soli, i šećer može da traje zauvek, ukoliko se drži podalje od vlage i toplote. Iako će se tekstura možda promeniti, beli i žuti šećer, te šećer u prahu i u kockama, nema rok trajanja.

So

Čist natrijum- hlorid postoji već milijardu godina, pa nije iznenađujuća činjenica da so može da traje večno. Uz to, so se koristi da štiti hranu od buđi i bakterija, a uz to, omogućava da neke namirnice traju duže.

Med

Arheolozi su tokom istaživanja širom sveta pronalazili ispravan med star i do 3 000 godina. Tajna se krije u sastojcima samog meda poput šećera i raznih kiselina.

Čist ekstrakt vanile

Budući da sadrži alkohol, zahvaljujući njemu, ovaj ekstrakt nema rok trajanja. Naravno, ovo važi samo ukoliko je dobro zatvoren.

Sirće

Pored toga što sirće ima brojne benefite po naše zdravlje, ova namirnica nema rok trajanja. Tajna se naravno krije u količini kiseline. Ovde spadaju jabukovo, vinsko, balzamiko i sirće od maline.

Osušene mahunarke

Mahunarke, ukoliko se osuše i usole, nemoguće je da se pokvare. Ipak, treba imati na umu da se ovako tretirane mahunarke duže moraju kuvati.

Žestoka pića

Ova akoholna pića, ukolliko se drže na hladnom i tamnom mestu, neotvorena, mogu zauvek da traju. Kada dođu u kontakt sa kiseonikom, mogu da izgube ukus, te da promene strukturu.

Sirov beli pirinač

Bilo da ga čuvate na kućnoj temperaturi, frižideru ili zamrzivaču, sirov beli pirinač ne može da se pokvari. S druge strane, smeđi pirinač, zbog velike količine ulja, lako je kvarljiv.

11/03/2020 15:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments