Kako su izgrađene neke od najpoznatijih drevnih građevina

07/05/2018 10:34

Kako su izgrađene neke od najpoznatijih drevnih građevina

Drevne građevine poput Angkor Vata i Stounhendža, teraju na razmišljanje o načinu na koji su izgrađene. Kako su podignuti u drevnim vremenima, kada nije postojala upotreba mašina i hidraulike? Da li se zaista gradilo samo pomoću fizičke snage ljudi i životinja i kanapa?

Najgenijalniji izumi starih graditelja

Stautue na Uskršnjim ostrvima

Statue poznate kao Moai, prenošene su od kamenoloma do obale, čak 10 kilometara. Neke su teške preko 80 tona i postoje razne teorije o načinima na koje su postavljene – vučene ili kotrljane pomoću debla. Inženjeri smatraju da su statue “hodale”. Naime, u toku hoda, naginjemo težište ka napred. Na osnovu ove teorije statuu je moguće pomeriti 100 metara za 40 minuta. Moguće je da su se statue ovako pomerale, smatraju stručnjaci ukoliko je prenosom upravljala usklađena grupa ljudi.

Zabranjeni grad

Poznata građevina Zabranjeni grad u Pekingu, koja je nekada važila za sjajnu palatu, danas je samo muzej. Stručnjaci su tek nedavno otkrili način na koji je materijal za gradnju ovakvog zdanja iz 15. veka, prenošen. Naime, Kinezi su koristili led- polivali su ulice vodom i čekali da se zaledi kako bi smanjili otpor.

Angkor Vat

Hram Angkor Vat nalazi se na teritoriji današnje Kambodže. Predstavlja jedan od najvećih hramova na svetu i jedinstveni kompleks. Ova neobična gradnja završena je početkom 12. veka i prostire se na dva kvadratna kilometra. U izgradnji su korišćeni kameni blokovi iz rudnika koji je udaljen više od 50 kilometara, a najveći blok težak je oko 300 kilograma. Nedavna istraživanja pokazala su da su blokovi prenošeni splavovima tokom kišnih perioda, dok su sušne periode, radnici koristili za rezanje i montiranje kamenja.

Stounhendž

Stounhenž predstavlja jedan od najmisterioznijih spomenika, kada je njegova namena u pitanju. Izgrađen je oko 2500. godine pre nove ere. Veruje se da su ih izgradili druidi, u ritualne svrhe. Kamenje se prenosilo sa 40 do 50 kilometara udaljenosti i to najverovatnije nekom vrstom saonica. Arheolozi smatraju da su saonice napravljene od debla, a tako velike stene, koje su težile i do 40 tona, moralo je da vuče oko 150 ljudi. Ova teorija leži na klimavim nogama, jer neki arheolozi smatraju da bi stene tolike težine smrskalo svaku podlogu.

Egipatske piramide

Piramide, nastale pre više od 4500 godina, predmet su mnogih, različitih teorija. Sve što je jasno, jeste upotreba reke Nil, ali udaljenost kamenoloma i po nekoliko stotina kilometara, stvara pravu pometnju. Kako su kocke od krečnjaka dopremane i na kraju kako su postavljene? Postoji samo niz pretpostavki, a jedna od njih je izrada drvenih pruga niz koje je vučeno kamenje.

07/05/2018 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments