Misterije iz sveta fizike

25/04/2023 11:36

Misterije iz sveta fizike

Neke misterije nauka ne može da reši, koliko god se trudila. Istraživanja, analize i studije, nisu dovele fizičare do odgovora na ove misterije.

Šta je vreme?

Čuveno pitanje, konstantno pitanje, pitanje sa milion odgovora i pitanje koje nema odgovor. Vreme je relativna stvar. Znamo da je prolazno, da starimo, da se stvari menjaju i da kazaljke na satu ne možemo vratiti, u tom smislu.. Ali zašto?

Tamna energija i tamna materija

Energija može da se testira, ali ne može se videti i postavlja se pitanje: šta je zapravo energija? Oko 70 procenata svemira čini tamna energija. Može li se misliti o energiji kao o odbijajućoj gravitaciji koja razdvaja stvari, kako naučnici teoretišu? Način na koji gravitacija funkcioniše i dalje je misterija. Isto pitanje postavlja se i za tamnu materiju. Još jedna supstanca u univezumu koju ne možemo osetiti, a ni videti. Poznato je da je svemir pun materija, jer se njihovi gravitacioni efekti mogu izmeriti, ali je velika nepoznata struktura same materije.

Hologram

Postoji li paralelni univerzum ili druga prostorna dimenzija? Koliko često doživite deža vi i osećaj da ste već proživeli određenu situaciju? Neki naučnici smatraju da bi svemir mogao biti poput holograma na kreditnoj kartici, odnosno prostor možda izgleda kao da se sastoji od tri dimenzije, ali šta ako je sve što vidimo samo projekcija svemira, koji se nalazi van naše percepcije?

Materija i antimaterija

Naučnici pretpostavljaju da je nekada u svemiru postojala jednaka količina materije i antimaterije, ali je svemir sada ispunjen običnom materijom, i da je odnos dve supstance nejednak. Pored mnogih naučnih teorija, ni jedna nema tačan odgovor.

25/04/2023 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments