Kog pola je mozak?

09/12/2015 14:53

Kog pola je mozak?

Kompleksna struktura mozga je i dalje velika misterija za naučnike. Međutim, postoji dosta saznanja o tome – šta se sve u njemu nalazi i od čega zavise njegove funkcije.

Nije retko da se o nekim profesijama ili poslovima govori kao da su “muške”, odnosno “ženske”, kao i da su žene emotivnije, dok su muškarci razumniji.

Da su žene emotivnije i sklonije saosećanju sa drugima dugo se potkrepljivalo naučnim studijama prema kojima je hipokampus, deo mozga gde su smeštene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena.

Upravo ovo istraživanje je dalo objašnjenje zbog čega žene češće plaču od muškaraca, gde je odnos između 30 i 64 puta godišnje naspram 17 puta – koliko “često” muškarci u toku jedne godine zaplaču.

mozak i lobanja

Kako bi se ova tvrdnja potvrdila tim neurologa sa Medicinskog fakulteta “Rozalind Frenklin” Univerziteta u Čikagu, ispitao je deo mozga koji je zadužen za osetljivost.

Kada je izvršeno detaljno istraživanje na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo.

Zaključak ovih naučnika je da se mozak muškaraca i žena uopšte ne razlikuje i da nije struktura mozda “kriva” što žene mnogo češće plaču od muškaraca i što su saosećajnije, nego da je u pitanju nešto drugo.

Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimetne i nemaju nikakav značaj.

Veličina hipokampusa se ne razlikuje između polova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije saosećanju – bez obzira da li su muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.

09/12/2015 14:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments