Voda je na Zemlju stigla iz svemira?

22/01/2023 11:44

Voda je na Zemlju stigla iz svemira?

Evo zabavne činjenice: Iako okeani prekrivaju 71% naše planete, samo je 0,023 % Zemljine mase voda. Ali odakle se stvorila sva ta voda?

Meteorit angrit

U studiji koja je nedavno objavljena, naučnici su se bavili meteoritima nazvanim angriti. Nakon istraživanja, rezultati su počeli da sugerišu da je voda na planetu počela da stiže mnogo pre nego što je sama Zemlja konačno formirana.

Odakle je stigla voda na Zemlju?

Tada, Zemlja je bila previše topla da bi voda mogla da opstane, ali kako je počinjala da se hladi, tako je je voda bila spremna i čekala je.  Odnosno, kako se Zemlja hladila, tako je stvorila uslove da voda opstaje, a ne da isparava.

Tim je istraživao angrite, za koje se veruje da su nastali pre oko 4,56 milijardi godina. Mereći količinu minerala olibina, što indikuje da je sadržaj meteorita bio isparljiv, baš poput vode. Naučnici veruju da su upravo ovi meteoriti doneli vodu na Zemlju.

Iako je ova teorija veoma interesantna, zasad je samo to- teorija. Postoji mnogo neodgovorenih pitanja sa kojima se čovečanstvo susreće već vekovima.

 

22/01/2023 11:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments