Tužba protiv TikTok-a

21/04/2021 17:15

Tužba protiv TikTok-a

TikTok, izuzetno popularna video aplikacija, i njen kineski vlasnik BiteDance mogli bi se suočiti sa odštetom u iznosu od milijardu funti, ukoliko izgube spor na sudu u Londonu. Naime, ovu društvenu mrežu tuže za ilegalno prikupljanje privatnih podataka evropske dece. Kompanija je navela da osnova za tužbu nema i da će se boriti to da dokaže.

En Longfild, bivša britanska poverenica za zaštitu dece, tužila je TikTok u ime miliona dece u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, preneo je Rojters. Longfild tvrdi da je kompanija BiteDance preko TikTok-a uzimala lične podatke dece i to od 25. maja 2018. godine, a “u korist nepoznatih trećih strana”. Kako je rekla, roditelji i deca imaju pravo da znaju da se privatni podaci, uključujući brojeve telefona, lokacija i video zapisi njihove dece, ilegalno prikupljaju.

Predstavnik TikTok-a rekao je da su privatnost i sigurnost najvažniji prioriteti kompanije i da koriste sve tehnologije koji pomažu u zaštiti svih korisnika, posebno tinejdžera. Podnosioci prijave zahtevaju i da kompanija izbriše sve lične podatke dece. TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu – posebno među mladima – i samo u Evropi ima oko 100 miliona korisnika, globalno gledajući ovu mrežu koristi više od 800 miliona korisnika.

Pandemija COVID-19, je zatvorila mnogo deca u kuće, a što je pomoglo društvenoj mreži da učvrsti uspeh. Što je prema rečima, tužitelja TikTok iskoristio i prekršio zakone o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije, obrađivanjem podataka mladih bez adekvatnih mera bezbednosti, transparentnosti, pristanka staratelja ili legitimnog interesa.

Za sada ovaj slučaj čeka da bude doneta presuda Vrhovnog suda Velike Britanije, protiv internet giganta Google zbog navodnog nezakonitog praćenja korisnika iPhonea tokom 2011. i 2012. godine.

 

 

21/04/2021 17:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments