Zaboravite na PIN kodove – prepoznavanje glasa je budućnost

20/10/2014 12:15

Zaboravite na PIN kodove – prepoznavanje glasa je budućnost

Mnoge sadašnje bezbednosne procedure koje banke koriste su dobre, ali nisu neprobojne – teoretski, bilo ko može da pristupi vašem računu ako ima vašu kreditnu karticu, šifru, i tako dalje.

Ipak, jedna od stvari koju je teško ukrasti jeste nečiji glas – upravo iz tog razloga banke počinju da gledaju u tom pravcu kao načinu za osiguravanje.

Tehnologija koja ovo omogućava, nazvana glasovna biometrija, omogućava samo vama da pristupite vašem računu preko telefona. Uskoro bi ovo mogla da postane svakodnevna stvar.

Istraživanja su pokazala da sve više poslova i vlada počinje da koristi ovu tehnologiju u razne svrhe, ali još uvek nije predstavljena široj javnosti. Tvorci tehnologije kažu da je glas svake osobe jedinstven, te da se može uporediti sa otiskom prsta.

Ova tehnologija radi na principu merenja karakteristika govora osobe. Zatim se ti podaci upoređuju sa onima koji su snimljeni na serveru i ukoliko su dovoljno slični, dobijate pristup računu.

Banka Barclays PLC je nedavno eksperimentisala sa ovom tehnologijom na svojim najbogatijim klijentima – pokazala se toliko uspešna da je banka odlučila da proširi te usluge na sve preostale klijente.

Tvorci tehnologije kažu da su sve uzeli u obzir – testirali su kako softver prepoznaje glasove rođaka, blizanaca, pa čak i uticaj prehlade na glas.

Sudeći po ovim činjenicama, čini se da je prepoznavanje glasa sve zastupljenije, a veću primenu možemo da očekujemo narednih godina.

20/10/2014 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments