Građenje mosta uz pomoć 3D štampača

17/06/2015 14:45

Građenje mosta uz pomoć 3D štampača

U planu je izgradnja mosta iznad kanala u Amsterdamu, koji će biti sagrađen zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji.

Holandska kompanija MX3D je kreirala čelične strukture u 3 dimenzije, koristeći robotske štampače, na osnovu kojih će biti izgrađen ceo most. Ono što je nesvakidašnje je to što će ceo most izgraditi roboti, odnosno 3D štampač.

Pešački most iznad jednog od kanala u centru Amsterdama, koji će biti dugačak sedam metara, biće kopletno izgrađen od strane robota, koji imaju specijalno dizajnirane ruke kako bi uspešno zagrevali metan 1.500 stepeni Celzijusa. Na taj način će “kap po kap” sastaviti most dva robota koji će se kretati sa de strane, kako bi se susreli na sredini mosta i zajedno spojili delove.

Princip je jednostavan. Povezali smo modernu mašinu za zavarivanje sa industrijskom robotskom rukom“, rekao je dizajner mosta Joris Larman.

Mašinama rukovodi kompjuterski program koji smo sami razvili tako da one mogu da odštampaju veoma kompleksne i veoma različite metalne strukture“, dodao je on Larman.

Ovo će biti prvi projekat velikih razmera u kom će se robotske ruke koristiti za štampanje većih metalnih struktura. Ujedno, građenje ovog mosta je prvi korak ka korišćenju napredne 3D tehnologije u građevinstvu, pogotovo u izvođenju opasnihi visinskih gradnji.

Kompanija MX3D-u očekuju da će ovaj mostbiti sagrađen do polovine 2017. godine.

 

17/06/2015 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments