Maroko: Izgradnja najveće solarne elektrane na svetu

06/04/2017 13:02

Maroko: Izgradnja najveće solarne elektrane na svetu

Najveća solarna elektrana na svetu, sa kapacitetom od 72 megavata, koja će zauzimati 137 hektara, biće izgrađena u Maroku.

Kralj Maroka Mohamed VI objavio je da će se na jugu njegove zemlje, u pustinji, izgraditi četvrti, odnosno završni deo projekta “Nur” čime će svet dobiti jednu od najvećih solarnih – fotonaponskih elektrana na svetu.

Kako bi se izgradila centrala koja će električnu energiju proizvoditi u ćelijama poluprovodnika direktno od sunčevog zračenja, uloženo je 70 miliona evra, odnosno 750 miliona dirhama, odno čega je 61 milion evra uložila nemačka banka KfV.

Očekuje se da će sa radom “Nur IV” početi 2018. godine, a centralom će upravljati konzorcijuom marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i Saudijske firme “Akva Pauer” koja je dobila tender za narednu fazu projekata.

Maroko je februara 2016. završio projekat “Nur I”, a komponente “II” i “III” su završene 76, odnosno 74 odsto. Kraljevina je novembra prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi COP22. Kada se svi delovi Nur-a završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata.

Bez relevantnih zaliha nafte, gasa i uglja, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan da bi skoro polovina svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljih izvora energije.

06/04/2017 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments