Napravljene prve cigle od ljudskog urina

08/11/2018 16:03

Napravljene prve cigle od ljudskog urina

Prva bio-cigla napravljena od ljudskog urina predstavlja inovaciju u pogledu iskorišćavanja otpada.

Bio-ciglu, otkrila je studentkinja građevinarstva na Univerzitetu u Kejptaunu, Suzan Lambert.

Prva bio-cigla

Bio-cigle nastaju kroz prirodni proces koji se naziva taloženje mikrobnih karbonata. Kako objašnjava profesor Dilon Randal, reč je o postupku koji se ne razlikuje od procesa nastanka školjki.

U pitanju je sjajna vest za životnu sredinu, a loša za globalno zagrevanje. Naime, opeke od urina suše se u kalupima na sobnoj temperaturi, odnosno, njihovom masovnom proizvodnjom, umesto standardnih koje se peku na temperaturama od 1400 stepeni Celzijusa, značajno će se smanjiti emisije štetnih gasova.

Kako ističu stručnjaci, čvrstoća cigle može da se prilagodi potrebama klijenta.

Kada je reč o nusproduktima, u ovom slučaju to su azot i kalijum, koji predstavljaju važne gradivne elemente đubriva. Urin čini samo jedan posto otpadnih voda, dok sadrži 80 odsto azota, 56 odsto fosfora i 63 odsto kalijuma

Oko 97 odsto fosfora iz mokraće može da se pretvori u kalcijum fosfat, ključni sastojak đubriva od koga zavisi poljoprivreda širom naše planete. Ovaj izum je veoma značajan, jer su zalihe fosfata u prirodi sve manje.

Profesor Randal, ističe da bi ovaj rad njegovih studenata, trebalo da promeni uverenja vezana za otpad i njegovu ponovnu upotrebu.

Izvor: nationalgeographic.rs

08/11/2018 16:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments