Nauka dala razlog zašto nikada nećemo sresti vanzemaljce

21/03/2018 10:54

Nauka dala razlog zašto nikada nećemo sresti vanzemaljce

Tim je istraživao koliko dugo bi vanzemaljska civilizacija bila stara i koliko daleko od nas. Iz tih proračuna došli su do nekih veoma depresivnih razloga zašto se možda nikada nećemo susresti sa njima.

Veruje se da postoji između 20 i 40 biliona svetova veličine Zemlje na Mlečnom putu koji imaju uslove za život. IPak, ne možemo da procenimo na koliko njih život postoji niti koliko dugo. Ključ je, prema naučnicima, nalazi u civilizacijama koje mogu da se detektuju tehnologijom. U pitanju je čuvena “Drejkova jednačina” koja procenjuje životni vek između 106 i 12 hiljada godina.

Susret sa vanzemaljcima

U studiji navodi se da čovečanstvo pokriva samo 0,001 posto Mlečnog puta sa signalima u 80 godina. Čak i sa gornjim limitom životnog veka civilizacije, ne bismo pokrili celu galaksiju.

Da je svaka civilizacija slala signale koji traju manje od 100.000 godina, širina galaksije u svetlosnim godinama, šanse da nađemo drugu civilizaciju su veoma male. Naime, dok bi signal stigao do nas, ta civilizacija bi vrlo verovatno već iščezla, navode naučnici.

Kada bi civilizacija prestala da emituje signale, oni bi i dalje putovali, a do nas bi stigli signali davno izumrle civilizacije. Ipak, veliki faktor jeste da ne znamo koliko je verovatno da život stigne do planete. Postoji mnogo potencijalno nastanjivih svetova u opsegu od 80 svetlosnih godina od Zemlje, odnosno dovoljno blizu da primimo signal “žive” civilizacije.

Da li je ipak život na Zemlji jedini ili ih ima još? Dok ne uspemo da odgovorimo na ovo pitanje, ne treba prerano donositi ni ostale zaključke.

21/03/2018 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments