Posada od šest žena se sprema za Mesec

30/10/2015 12:28

Posada od šest žena se sprema za Mesec

Posada sačinjena od šest Ruskinja započela je eksperiment koji ima za cilj da otkrije kako bi se ponašala posada svemirske letilice na putu do Meseca i nazad, sastavljena samo od žena.

Kako bi se došlo do odgovora na ovo pitanje, šest volonterki će osam dana živeti u nekoliko soba koje su obložene drvenim panelima, a koje se nalaze u moskovskom Institutu za biomedicinske probleme.

Ovaj prostor će poslužiti kao teren za istraživanje psiholoških i fizičkih posledica putovanja u svemir, a biće u potpunosti adaptiran na uslove koji bi bili kada bi ova posada zaista krenula do Meseca.

Pre pet godina sproveden je ovakav eksperiment, samo su u istraživanju učestvovali samo muškarci, takođe šest njih, koji su dobrovoljno pristali da učestvuju u ovakvom ispitivanju.

Razlika je u tome što se taj eksperiment odnosi na putovanje do Marsa, odnosno na simulaciju leta ka ovoj planeti. U posadi od šest žena nalaze se četiri istraživačice, jedna lekarka i jedna psihološkinja.

Tokom ispitivanja, učesnice simuliranja leta do Meseca će biti deo 10 eksperimenata na polju psihologije i ljudske biologije.

Valentina Tereškova je Ruskinja koja je bila prva žena u svemiru. Ona je u orbitu poletela 1963. godine, a prošle godine je Rusija u svemir poslala još jednu ženu, četvrtu po redu na svetu, Jelenu Serovu.

Posada simuliranog leta će, kao i njigove kolege pre pet godina, umesto tuširanja moći samo da koriste vlažne maramice, a odlučile su da svakog dana po sat i po vremena odvoje gledajući filmove, čitajući knjige i igrajući igre na tablama.

Vođa posade je Jelena Lučnickaja, koja je izjavila da ne očekuje nikakve neprijatnosti.

Sugurna sam da sve imamo neophodno, obrazovanje, lične kvalitete i vaspitanje – rekla je Jelena Lučnickaja.

30/10/2015 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments