Otkriveni ostaci dinosaurusa u Argentini

12/11/2018 15:51

Otkriveni ostaci dinosaurusa u Argentini

Tim španskih i argentinskih paleontologa otkrio je ostatke dinosaurusa, stare 110 miliona godina na području centralne Argentine.

Fosilni ostaci potiču od tri dinosaurusa koji pripadaju biljojedskoj grupi sarupoda.

Lavocatisaurus agrioensis

Najpoznatiji predstavnici biljojedske grupe sarupoda su diplodocus i brontosaurus. Nova vrsta dobila je ime Lavocatisaurus agrioensis.

Kako navodi istraživač iz Muzeja i nacionalnog saveta za naučna istraživanja “Eđidio Feruljo”, otkrivene su kranijalne kosti, njuška, vilica, dosta zuba, ali i kosti koje ocrtavaju očne šupljine. Zahvaljujući tome urađena je skoro kompletna rekonstrukcija. Otkriveni su i delovi vrata, repa i leđa.

Reč je o posebnom otkriću, jer su ostaci pronađeni na području gde nisu očekivani, dok je lobanja životinje potpuno očuvana.

Fosilni ostaci pripadali su jednom odraslom dinosaurusu, koji je bio dugačak oko 12 metara i dvojici mladih, čija se dužina kretala između šest i sedam metara.

Prema rečima paleontologa, ovi dinosaurusi su se kretali u grupi i zajedno su umrli.

Područje na kojem su fosili otkriveni nije uobičajeno za dinosauruse, jer je ono u to doba bilo pustinja sa sporadičnim jezerima.

Saurpodi su bili najveća stvorenja koja su ikada hodala ovom planetom. Stručnjaci smatraju da su mogli dostići dužžinu i do 34 metra, dok je argentinosaurus mogao da teži i do 120 tona.

Svi su bili biljojedi i hodali su četvoronoške. Karakterisao ih je i dug vrat, rep, masivno telo ali mala glava.

12/11/2018 15:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments