Klimatske promene na Zemlji pratiće satelit

21/07/2017 11:19

Klimatske promene na Zemlji pratiće satelit

U Zemljinu orbitu bić lansiran mali satelit čiji će “zadatak” biti da nadgleda vegetaciju i klimatske promene koje se dešavaju.

Pod nazivom “VENµS” (skraćenica od “Vegetation and Environment monitoring on a New Micro-Satellite” (“Nadzor vegetacije i okoline novim mikro-satelitom”) ovaj satelit će se u Zemljinoj orbiti naći već početkom avgusta meseca.

Ovaj mikro-satelit ima težinu manju od 100 kilograma, a nalaziće se na 720 kilometara iznad površine Zemlje. Na ovoj poziciji trebalo bi da se nalazi naredne dve i po godine odakle će fotografisati svakog drugog dana istih 110 mesta. Na osnovu materijala koji bude prikupio “VENµS” pratiće se sve promene nastale na odabranim poljoprivrednim, šumskim, tropskim i polarnim lokacijama, kao i savanama.

Fotografije predela veličine od po 27 kvadratnih kilkometara, omogućiće da se prati razvoj useva i ostale vegetacije, dotok vode, proizvodnja ugljeničnih gasova, promena pokrivenosti tla vegetacijom, padavine.

Satelit čija je izgradnja i korišćenje delo francuskog Centra za proučavanje svemira i izraelske Agencije za svemir biće lansiran 1. avgusta iz francuske Gvajane, a prve slike se očekuju 17. avgusta.

21/07/2017 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments