Severni magnetni pol Zemlje se pomerio: Šta to tačno znači?

12/02/2019 12:31

Severni magnetni pol Zemlje se pomerio: Šta to tačno znači?

Zemljin severni magnetni pol se pomerio što je dovelo do toga da naučnici otkriju nešto što su pokušavali u proteklih 100 godina.

U ovom trenutku, kritično je vreme kako za kompase, tako i za avionsku, podmorničku i brodsku navigaciju. U poslednjih nekoliko decenija, severni magnetni pol menjao se preko Kanade, ka Sibiru.

Kako naučnici tvrde, pol se menja oko 50 kilometara svake godine, ali se nije pomerao od 1900. do 1980. Ovo pomeranje posebno će uticati na američku i evropsku vojsku, koja se orijentiše prema Svetskom magnetnom modelu (WMM). Komercijalne vazduhoplovne linije, Gugl maps, GPS aplikacije se takođe slanjaju na ovaj model.

Na svakih pet godina, iz tog razloga, apdejtuje se WMM, kako bi GSP sistemi funkcionisali. Zato je sledeći veliki apdejt najavljen za 2020. godinu, ali severni magnetni pol ima druge planove. Naime, počeo je da se pomera brže, te je ovaj apdejt potreban već ove godine. Naučnici nisu sigurni zašto je do ovoga došlo.

Na svu sreću, ova promena uticaće samo na Arktik i severnu Kanadu, pa piloti, vojni navigatori, mornari i ronioci mogu da odahnu- zasad.

12/02/2019 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments