Uskoro bismo mogli da vidimo prvu fotografiju crne rupe

09/01/2018 09:24

Uskoro bismo mogli da vidimo prvu fotografiju crne rupe

U aprilu prošle godine, astronomi su pokušali nešto što nikada kasnije nije izvedeno: da fotografišu crnu rupu, a izgleda da će ove godine u tome konačno uspeti.

Naime, velika crna rupa nazvana Strelac A* (engl. Sagittarius A*), koja se nalazi u sredini Mlečnog puta, zamalo je “uhvaćena” na kameri prošle godine, a kako najavljuju naučnici, ove godine bismo mogli prvi put u istoriji čovečanstva zaista i da je vidimo.

Kako bi ovo postigli, astronomi moraju da koriste posebnu tehniku, koja podrazumeva radio teleskope koji su na velikoj udaljenosti jedni od drugih i povezani virtualnim teleskopom, širokim koliko je njihova razdaljina.

Event Horizon teleskop, kako je nazvan, koristi teleskope iz svih krajeva sveta, uključujući i onaj na Antarktitku, a dosadašnja posmatranja koja su stigla još u decembru trenutno se analiziraju.

Prošlog meseca, tim astronoma objavio je da će im biti potrebne tri nedelje pre nego što konačne analize onoga što su teleskopi snimili započnu. U međuvremenu, nama preostaje samo da čekamo, a uskoro bismo mogli da vidimo čak i horizont crne rupe, pa i njen kraj. Iznad toga, gravitacija je toliko intenzivna, da svetlo ne može da dopre.

Crna rupa Sagittarius A* teška je kao 4 miliona Sunca, prečnika 44 miliona kilometara. Od Zemlje udaljena je 26.000 svetlosnih godina.

09/01/2018 09:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments