Kako bi izgledala Zemlja kad bi se sav led otopio?

23/01/2017 16:46

Kako bi izgledala Zemlja kad bi se sav led otopio?

Zbog globalnog zagrevanja prosečna temperatura na svetskom nivou već tri godine za redom postavlja rekord – zbog čega se i sve veće površine pod ledom tope.

Već sada se mogu videti posledice topljenja leda, a da li znate šta bi se dogodilo i kako bi svet izgledao kada bi se sav led istopio?

Prema prognozama naučnika za oko 5.000 godina nestaće sav led koji se sada nalazi na Zemlji, što će u potpunosti promeniti izgled planete, ali ne samo to.

Kada bi se sav led otopio sigurno je da bio se stopio sa morem, zbog čega bi se nivo mora podigao za 66 metara.

led otapanje

Više od 5 miliona kubnih mila leda trenutno postoji na Zemlji, a zbog brzine i inteziteta promena koje već sada doživljavamo, predviđa se da će na našoj planeti prosečna temperatura za 5.000 godina biti 27 stepeni Celzijusovih, umesto sadašnjih 14.

Evo kako bi otapanje leda uticalo na sadašnje kontinente:

Severna Amerika

Atlantska obala Severne Amerike kakva je sada poznata, zajedno sa Floridom – u potpunosti bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva, a Centralna dolina Kalifornije – veliko pristanište. San Dijego više ne bi postojao, a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu.

amerika mapa

Južna Amerika

Zbog otapanja pet miliona kubika leda na Zemlji nestao bi Buoenos Ajers, Urugvaj i veći deo Paragvaja, a basen Amazona i reke Paragvaj na jugu postali bi uvala Atlantika. Planinski deo Južne Amerike bi i dalje postojao, zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

Novi uslovi života na Zemlji bi doveli do gotovo nepodnošljivih uslova za život na Afričkom kontinentu – upravo zbog povećanja temperature. Ipak, otapanje leda ne bi previše promenilo izgled Afrike, za razliku od drugih kontinenata, ali bi Egipat, Aleksandrija i Kairo bili pretvoreni u močvare usled podizanja nivoa Sredozemnog mora.

Evropa

Evropa

Evropa

Ukoliko se ispune predviđanja naučnika, za 5.000 godina zbog otapanja leda i podizanja nivoa svetskog mora za čak 66 metara, mogli bi nestati mnogi evropski gradovi – među kojima bi prvi bili potopljeni London i Venecija (koja bi nestala u Jadranskom moru). Osim toga, nestala bi i Holandija i veći deo Danske, a podizanje nivoa Sredozemnog mora značilo bi da se ono preliva u Crno more i Kaspijsko jezero.

Azija

Otapanje “zaliha” leda uticalo bi i na Azijski kontinent, gde bi Kina u velikoj meri bila potopljena, kao i Bangladeš, dok bi priobalni deo Indije u potpunosti bio uništen i pod vodom.

Australija

Australija

Australija

Središnji deo Australije sada čini pustinja, pa bi podizanje nivoa svetskog mora za ovaj kontinent značilo da bi u samom svom centru dobilo – more. Međutim, veliki deo obale ovog kontinenta bio bi pod vodom i najveći deo populacije izgubio bi teritoriju na kojoj živi.

Antarktik

Istočni Antarktik

Najveći deo leda na svetu, čak četiri petine, nalazi se na istočnom Antarktiku, a mada je do sada uspevao da odoli toplim periodima kroz koje je prolazila Zemlja, veoma je moguće da novi takav talas, koji se najavaljuje za narednih 5.000 godina – neće moći da preživi.

arktik-led

Zapadni Antarktik

Zapadni deo Antarktika je već značajno manji usled globalnog zagrevanja, a nove visoke temperature će u još većoj meri uništiti ledeni pokrivač. Od 1992. godine se u proseku godišnje sa zapadnog Antarktika otopi 65 miliona tona leda!

23/01/2017 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments