Šta kaže nauka: Možemo li novcem kupiti sreću?

03/10/2017 13:25

Šta kaže nauka: Možemo li novcem kupiti sreću?

Svima je dobro poznata izreka da se novcem ne može kupiti sreća, a da li ovaj citat podržavaju i naučni okviri?

Nova studija Univerziteta Britiš Kolumbija u Kanadi, je, u saradnji sa kolegama sa Harvarda, pokušala da odgovori na pitanje može li se novcem kupiti sreća.

Rezultati su pokazali da novac može da doprinese pozitivnijem raspoloženju, naročito ukoliko novac investiramo u one životne momente koji će nam uštedeti vreme, poput zapošljavanja spremačice ili dadilje.

Kupiti slobodno vreme = kupiti sreću

Studija je istraživala i zemlje sveta, te je pokazano da tamo gde su lična primanja u porastu, slobodno vreme predstavlja pravi luksuz. S druge strane, nedostatak slobodnog vremena dovodi do pojave anksioznosti i nesanice.

Testovi su pokazali da “kupovina” slobodnog vremena, odnosno plaćanje drugih ljudi da obavljaju neke dnevne aktivnosti, može da doprinese pozitivnijem raspoloženju, jer tad osoba koja troši novac, ima više vremena za sebe.

“Benefiti kupovine vremena nisu samo za ekstremno bogate ljude. Isti efekat sreće imaju i osobe koje nemaju mnogo novca, a uspeju sebi da priušte slobodno vreme, zapošljavanjem na primer dadilje ili spremačice”, navodi se u studiji.

03/10/2017 13:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments