Singapur: Samonavodeća vozila kao taksiji

26/08/2016 11:09

Singapur: Samonavodeća vozila kao taksiji

Vrlo je moguće da će u Singapuru uskoro svi taksiji biti samonavodeća vozila čije su probne vožnje za ovu namenu već počele.

Samonavodeća vozila su nešto na čemu se radi već duže vreme, a u automobilskoj industriji se u ovom polju posebno izdvajaju kompanije Google i Uber (koja je napravila autonomne taksije u američkom gradu Pitsburgu).

Taksi vozila bez vozača koja će krstariti ulicama Singapura proizvela je malo poznata američka kompanija Njutonomi (nuTonomy), a za sad su vožnje besplatne.

Njutonomi je nova kompanija sa sedištem u SAD koja razvija softver za samonavodeća vozila. Osnovala su je 2013. dva istraživača s prestižnog univerziteta Em-Aj-Ti (MIT) specijalizovana za robotiku.

Pošto Njutonomi sam ne proizvodi automobile, on koristi manje električne modele Renoa i Micubišija. U probnim vožnjama učestvuje šest automobila opremeljenih kompleksnim sistemom lasera i kamerama što omogućava vožnju bez vozača.

Zainteresovani u Singapuru ipak neće moći da računaju na Njutonomijeve taksije, pošto je za probe određen mali deo grada površine četiri kvadratna kilometra daleko od centra. Da bi se dobila vožnja, putnici prvo treba da se registruju, a tek desetak ljudi učestvuju u programu, mada Njutonomi najavljuje da će za par meseci u njemu biti više hiljada ljudi.

26/08/2016 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments