Stvaranje veštačke DNK – samo za naučna ispitivanja?

06/06/2016 09:36

Stvaranje veštačke DNK – samo za naučna ispitivanja?

Naučnici rade na tome da stvore veštačku DNK koja bi služila u narednih 10 godina samo za genetska istraživanja i ispitivanja u laboratorijskim uslovima.

Na ovaj način bilo bi moguće ubrzati genetska istraživanja koja su veoma važna za razvoj nauke, odnosno pre svega medicine.

Grupa naučnika, od 25 genetičara sa Harvarda, Jejla, Kolumbije, medicinskog fakulteta Džons Hopkins, Tehnološkog instituta u Masačusetsu i drugih institucija, pokrenuli su ovaj projekat za koji kažu da će u potpunosti biti otvoren za javnost i da će svi imati uvid u to – na čemu se radi i do kakvih rezultata su stigli.

Projekat pod nazivom “Human Genome Project-Write” ima za cilj da istraži dejstvo genetske mutacije, uz stvaranje sigurnijih matičnih ćelija za presađivanje organa.

Naučnici smatraju da postoji način da vremenom proizvedu genetske mutacije na životinjama (poput svinja) čiji bi se organi u budućnosti mogu da se ugrade u ljudski organizam u slučaju neke bolesti.

Za sada nauka omogućava stvaranja kraćih genetskih zapisa, a stvaranje kompletnog ljudskog gena bio izuzetno složen i skup proces, zbog čega je naučnicima potrebno 100 miliona dolara za pokretanje projekta.

Kompletno mapiranje ljudskog DNK košta manje od tri milijarde dolara, a zbog osetljivih pitanja etičke, društvene, pravne i religijske prirode, bila bi uključena i javnost kako bi što više ljudi shvatilo poentu i cilj ovakvog projekta.

06/06/2016 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments