Uzrok masovnog izumiranja je vruća voda u okeanima?

11/12/2022 08:21

Uzrok masovnog izumiranja je vruća voda u okeanima?

Naučnici smatraju da su otkrili uzrok koji je doveo do najvećeg masovnog izumiranja na Zemlji.

Reč je o lančanoj reakciji, koja se može ponoviti zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim delovanjem.

“Veliko umiranje”

U procesu koje je nazvano “Veliko umiranje”, pre 250 miliona godina, izumrlo je oko 90 odsto morskog života i 70 odsto kopnenih životinja.

Naučnici su teoretisali i smatrali da su masovne vulkanske erupcije izazvale taj kataklizmički događaj. Nova studija je pokazala da su vulkanske erupcije dovele do porasta temperature okeana za oko 11 stepeni, što je dovelo do drastičnog pada količine kiseonika.

Nedostatak kiseonika je izazavao masovno izumiranje morskih životinja.

Nakon erupcije vulkana, nivo ugljen-dioksida, odnosno gasa koji “zadržava i zarobljava toplotu”, dostigao je nivo 12 puta veći nego što je danas.

Podaci koji su dobijeni nakon nove studije, analizirani su. Naime, naučnici su testirali i proučavali desetine savremenih životinja, kako bi ustanovili šta im se dešava u toplijoj vodi s manje kiseonika. Analiza im je omogućila da razumeju veliko izumiranje u prošlosti.

Koautor studije i naučnik o Zemlji s Univerziteta Vašington, Kertis Dojč, objašnjava da savremena aktivnost ljudi ne zagreva Zemlju, ni blizu koliko se ona zagrevala prirodno, pre 250 miliona godina, ali da ta aktivnost postavlja budućnost čovečanstva u kategoriju kandidata za istinsku katastrofu.

Drevno izumiranje “pokazuje šta se nalazi na kraju puta kojim čovečanstvo ide”.

U studiji se navodi i računica prema kojoj ispuštanje ugljen-dioksida, do 2300. godine, dovodi do izumiranja životinja za 35 do 50 procenata broja koji se dogodio u “Velikom umiranju”.

Paleontolog Univerziteta u Lidsu, Pol Vignal, istakao je da nijedan postojeći scenario globalnog zagrevanja ne predviđa rast temperature od 20 stepeni narednih nekoliko vekova, međutim to bi se moglo desiti za 1.000 godina.

Drugi naučnici navode da ova studija pruža zastrašujući pogled na budućnost Zemlje.

Izvor: nationalgeographic.rs

11/12/2022 08:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments