Objavljena prva fotografija crne rupe

11/04/2019 13:48

Objavljena prva fotografija crne rupe

Prema astronomiji, crna rupa je objekat čije je gravitaciono polje toliko jako, da nijedan oblik materije ne može da se otisne od nje. Opšta teorija relativiteta opisuje je kao mesto u kojem su prostor i vreme beskonačno zakrivljeni.

Međunarodni naučni tim predstavio je prvu fotografiju crne rupe, koja predstavlja pionirski rezultat projekta “Event Horizon Telescope” (EHT – Teleskop horizonta događaja). Projekat je započet još 2012. godine da bi se direktno posmatrala neposredna okolina crne rupe uz pomoć globalne mreže teleskopa.

Projekat je ciljao na dve supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima različitih galaksija. Istraživanje će testirati Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti iz 1915. godine, koja objašnjava zakone gravitacije i njihov odnos prema drugim prirodnim silama. Ajnštajnova teorija dozvoljava predviđanje veličine i oblik crne rupe. Ako se ispostavi da to predviđanje nije tačno, teorija će morati da se preispita.

Termin crne rupe je osmislio Džon Miler,  1969.godine,  kao grafički opis jedne zamisli koja je stara najmanje dve stotine godina.

Najbliža crna rupa našoj planeti je Sagitarius A, koja se nalazi u centru naše galaksije. Pored nje, postoji još oko 12 crnih rupa u neposrednoj blizini naše planete.

Foto: iflscience.com

 

11/04/2019 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments