Najveća arheološka otkrića 2017. uz pomoć dronova

12/12/2017 11:33

Najveća arheološka otkrića 2017. uz pomoć dronova

Bez arheologa, danas ne bismo imali uvid u brojne važne predmete, mesta i ličnosti naše bogate istorije. Njihov posao je umnogome olakšan pronalaskom dronova, a evo i šta su ove godine, uz pomoć ovih letilica, uspeli da otkriju.

Kuća mrtvih

U Engleskoj, istraživači su otkrili 5600 godina staru “Kuću mrtvih”. U pitanju je predeo gde su ljudi sahranjivani, a datira iz neolita. Arheolozi smatraju da bi ovde mogli btii sahranjeni i graditelji Stounhendža.

Amazonski Stounhendž

Početkom 2017. godine, uz pomoć drona, otkriveni su ostaci nekakve građevinne u Brazilu. Skrivena između drveća, ova 2000 godina stara stuktura ima skoro identičan dizajn kao Stounhendž. Arheolozi smatraju da je i ova građevina, poput Stounhendža, služila za rituale i okupljanje. Zasad, otkiveno je oko 450 ovakvih građevina.

 

Skrivena blaga Petre

U južnom Jordanu, nalazi se drevni grad Petra, koji je osnovan u 2. veku p.n.e., a potpuno je napušten pred kraj vizantijske ere. Do prošle godine, arheolozi nisu znali da u gradu postoji građevina veličine olimpijskog bazena. Velika platforma, otkivena dronom, je, zasad, jedina ovakva građevina u Petri, a njena namena nije poznata.

Izgubljeni grad Aleksandra Velikog

Još šezdesetih godina prošlog veka, ovaj grad otkrili su špijunski sateliti, ali je, usled političke nestabilnosti u ovom delu sveta, bio nepristupačan za istraživanje. Ove godine, tim iračkih i britanskih arheologa otkrilo je da je Katalaga Dazband u Iraku zapravo izgubljeni grad Aleksandra Velikog, osnovan 331. godine p.n.e. Vođa tima Džon MekGinis izjavio je da su dronovi imali ključnu ulogu u lociranju mesta.

Pustinjska oaza

U novembru ove godine, u južnom Izraelu u pustinji Negev, otkrivena je misteriozna struktura koja je nastala pre oko 2200 godina. Pored zidina, ova građevina ima sobe i podvodna kupatila. Unutra, pronađeni su predmeti koji datiraju iz doba Idumeje (Edoma), kraljevstva koje je, na ovom prostoru, postojalo u 1. milenijumu pre nove ere. Dalja istraživanja su potrebna, a zasad, veruje se da je u pitanju idumejski hram.

12/12/2017 11:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments