Da li će uskoro roboti patrolirati ulicama?

20/11/2014 14:36

Da li će uskoro roboti patrolirati ulicama?

Metar i po visoki roboti opremljeni mikrofonima, zvučnicima i gomilom senzora patrolirali su ulicama Silicijumske Doline.

Robotska firma iz Mauntin Vjua kaže da se ti roboti već koriste i da bi se desetine njih mogle naći na ulici do kraja godine.

Roboti imaju naziv Najtskoup (Knightscope), a stvoreni su s namerom da primete sumnjivo ponašanje i upozore nazdorne vlasti.

Izumitelji kažu da bi se njihova primena mogla proširiti i na tržne centre, kancelarije, pa čak i krajeve u gradu, a smatraju da bi mogli da smanje stopu kriminala za 50 odsto.

Roboti su imaju opremu za lasersko skeniranje, toplotne senzore, merače brzine i rastojanja, instrumente za merenje inercije i GPS sisteme koji omogućavaju potpun automatski rad i punjenje.

Najtskoup patrolira ulicama. Foto: Knightscope

Najtskoup patrolira ulicama. Foto: Knightscope

Osim toga, roboti imaju detektore mirisa, a mogu čak i da mere zagađenje vazduha u pokretu. Uz pomoć kamera, mogu da pročitaju do 300 registarskih tablica u minuti, što im omogućava i da paze na saobraćaj.

Roboti su dizajnirani da funkcionišu bez ljudskog upravljanja i tako da izbegavaju sukobe. Kada neko iskorači ispred robota, on staje i počinje da se kreće oko te osobe, sve vreme je snimajući.

Robot “osluškuje” i traži zvuke lomljave stakla ili nekog durgog zvuka koji upućuje na provaljivanje. Tada šalje sve potrebne informacije vlastima, uključujući i vreme i lokaciju događaja.

Robot se kreće uz pomoć GPS-a i LIDAR sistema (light image detection and ranging) pomoću kojih pravi sebi 3D mapu i rutu kojom će se kretati.

Za sada je napravljeno sedam robota, a kompanija planira da završi još četiri do kraja godine.

20/11/2014 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments