Ukoliko vam treba instant doza sreće, fokusirajte se na ovo

13/11/2017 10:39

Ukoliko vam treba instant doza sreće, fokusirajte se na ovo

Iako mnogi od nas imaju svoje trikove kako da poboljšamo raspoloženje, istraživanja su pokazala da poseban uticaj na instant sreću kod većina ima vizualizacija jedne određene stvari.

Dok određena srećna sećanja i uspomene na ljude, omiljenu igračku iz detinjstva ili pak venčani prsten mogu i te kako da utiču na raspoloženje, najnovija studija pokazala je da se osećamo sigurnije, smirenije i srećnije kada se fokusiramo na mesto, a ne na predmet koji nas podseća na srećne trenutke.

Mesta nas čine srećnima

Naučnici iz Velike Britanije istraživali su akivnost mozga 20 volontera, kojima su pokazivane fotografije kuća, prirodnih lepota i sličnih lokacija, zajedno sa ličnim predmetima koji su imali neko značenje. Prateći aktivnost mozga, istraživači su došli do zaključka da lokacija, a ne objekat, utiče na to da se mozak uzbudi. Deo mozga zadužen za emocionalni odgovor, amigdala, posebno je bila aktivna u ovim trenucima.

Nakon skenera mozga, volonteri su anketirani dva puta. Prema istraživanjima, omiljena mesta bude osećanja pripadnosti, fizičke i prihičke sgurnosti i povezanosti s lokacijom. Dok je 86% ispitanika izjavilo da je određeno mesto deo njih, 60% njih reklli su da se ovde osećaju sigurno, dok je 79% izjavilo da ih nešto magnetski vuče ka toj lokaciji.

Ovim istraživanjem, naučnici su prvi put uspeli da dokažu da lokacija ima i fizički i mentalni benefait na pojedinca. “Veoma je uzbudljivo otkriti šta može biti koren sreće i lepog raspoloženja”, zaključeno je u studiji.

13/11/2017 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments