Ovaj fenomen zbunio je naučnike!

29/08/2018 12:10

Ovaj fenomen zbunio je naučnike!

Astronomi su nedavno primetili traku ljubičaste svetlosti na nebu.

Svetlost se pojavila u večernjim satima, a verovalo se da je reč o novoj vrsti Aurore.

Misteriozna svetlost

Naučnici su smatrali da je pojava ljubičaste svetlosti na nebu ustvari Aurora Borealis ili Severna svetlost. Međutim, ubrzo je ova teorija opovrgnuta.

Ovaj neobičan trag nazvan je Stiv ili Steve – Strong Thermal Emission Velocity Enhcancement. Predstavljao je fenomen koji je zbunio naučnike, jer nisu mogli da ga identifikuju, sve do sada.

Naučnici su ovaj fenomen počeli da proučavaju 2016. godine, a ranija istraživanja su sugerisala da svetlost može biti vrsta Aurore jer se pojavljivala u isto vreme kad i ova polarna svetlost.

Stručnjaci smatraju da ova svetlost, odnosno Stiv, nema nikakve veze sa polarnom svetlošću. Naime, ovde nisu detektovane naelektrisane čestice kao kod Aurore, a ova misteriozna vrsta svetlosti nastaje kao rezultat različitih atmosferskih procesa.

Glavni zaključak stručnjaka je da Stiv nije Aurora. Iako se o pojavi zna vrlo malo, naučnici veruju da je u pitanju nepoznat fenomen. Postoji čak i velika razlika između dve svetlosti.

Polarna svetlost se manifestuje u formi magličastih pramenova svetlosti, u zelenim, plavim, crvenim bojama, dok Stiv sija ljubičasto. Reč je o pravoj liniji koja je dugačka 1.000 kilometara.

Naučnici, na osnovu rezultata tvrde da je Stiv povezan, najverovatnije, sa procesima koji se odvijaju u jonosferi.

29/08/2018 12:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments