Damaskin – dvorac u Vojvodini!

30/10/2020 12:52

Damaskin – dvorac u Vojvodini!

Dvorac porodice Dunđerski u selu Hajdučica jedan je od retkih srećnika u vojvođanskih dvoraca koji su očuvani. Još jedan od velelepnih prikaza bogatstva i raskoši poznate porodice, pripadao je Olgi Dunđerski  i nije toliko poznat kao ostala imanja porodice u Vojvodini ali jeste najbolje očuvan, ovaj put zahvaljujući kompaniji koja ga je kupila. No, istorija nije surovo isterana kroz velika ulazna vrata, ona je i dalje dostupna turistima.

Ko živi u Vojvodini zna ko su Dunđerski, obično je i školsku klupu delio sa nekim od naslednika ove dinastije. To je veoma poznata i bogata, pre svega cenjena porodica od kad je Vojvodine a i priča. Dunđerski su ostavili traga ne samo u pričama nego i arhitekturi našeg podneblja. Damaskin je još jedan od dokaza o njihovom raskošnom i živopisnom postojanju.

Dunđerski su najviše gradili u rodnoj Bačkoj, ali je i u Sremu i Banatu ostao njihov pečat. Tek da se zna da su zaista imali to bogatstvo o kome se pripovedalo. Jedan od tih pečata je i pomalo zaboravljen dvorac u selu Hajdučica, koji je Lazar podigao 1901. godine, svojoj ćerki Olgi.

Ovde su, upamćeni kao dobri veleposednici – kako selo pripoveda, živeli Olga i njen suprug Senator Stevan Jovanović. Kažu i da je na njihovom imanju između dva svetska rata bila najbolja ergela konja u državi. Dvor „Damaskin“ kako je nazvan, po velelepnosti i arhitekturi se ne odvaja od ostalih dvoraca ove porodice ali jeste po nečemu jedinstven – jedan je od retkih očuvanih!

Nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog zančaja. A tužnu sudbinu kroz koju gledamo kako prolazi većina dvoraca u Vojvodini zaobišao je samo zahvaljujući dobročiniteljstvu preduzeća koje ga je kupilo 2000-ih. Kompletna restauracija završena je posle četiri godine. „AD Hajdučica“ sada u Olginim raskošnim prostorijama vodi kancelarije, pod obavezom da deo istorije čuva i otvori turistima. Od pedesetak dvoraca u Vojvodini ovo je jedan od veoma retkih koji vam u udobnosti ovog vremena može pokazati istoriju.

30/10/2020 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments