6 stvari koje sigurno niste znali o Novoj godini

08/12/2022 14:46

6 stvari koje sigurno niste znali o Novoj godini

31. decembar sve je bliže, a dok se pripremate za doček, u nastavku otkrivamo 6 najzanimljivih činjenica o proslavi Nove godine.

1. Novogodišnje odluke

Oko 40% ljudi svake godine donosi odluke da će nešto promeniti početkom sledeće godine. Velika većina tih odluka odnosi se na nas same (vežbanje, promena posla, finansije…), a osma najčešća novogodišnja odluka jeste obećanje da ćemo poboljšati odnose sa partnerom, prijateljem ili nekim članom porodice. Prva na listi najčešćih novogodišnjih odluka očekivano je gubitak viška kilograma.

2. Zašto 1. januar?

Na ovoj tradiciji možemo da zahvalimo Gaju Juliju Cezaru, koji je promenio kalendar i postavio januar kao prvi mesec nadolazeće godine.

3. Kako se pre slavila Nova godina?

Ako gledamo na tradiciju naroda pre oko 2000 godina, većina ljudi, kao što je na primer bio slučaj u Mesopotamiji, Nova godinaslavila se 20. marta- kada se dešava prolećna ravnodnevica.

4. Mesec januar

Bog Janus, je jedan od najstarijih i najvažnijih božanstava u rimskoj mitologiji, koji se smatrao bogom svih početaka i prelaza. Imao je dva lica, jednim je gledao napred, drugim nazad i po njemu, mesec januar dobio je ime.

5. Novogodišnji poljubac

Ova tradicija poljupca u ponoć nastala je u Engleskoj ili Nemačkoj u Srednjem veku. Nije utvrđeno kod kog evropskog naroda je srećni poljubac u ponoć, za Novu godinu, prvo nastao jer je jednaka tradicija bila u obe zemlje. I dan danas, ovo se rado praktikuje. Ipak, neki istoričari tvrde da je ova tradicija nastala u starom Rimu.

6. Ko prvi i poslednji slavi Nogu godinu

Stanovnici ostrva Karibati, u centralnom Pacifiku, prvi dočekuju Novu godinu, dok Američka Samoa poslednja proslavlja.

08/12/2022 14:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments