Da li ste čuli za fenomen Anđeoska kosa?

03/06/2023 10:41

Da li ste čuli za fenomen Anđeoska kosa?

Ovaj fenomen uočen je pre nekoliko godina u Australiji.

U pitanju je neobičan i neočekivan prizor koji je ugledao i zabeležio Austalijanac Ijan Votson.

Neobičan fenomen “anđeoska kosa”

Jednog običnog dana, Ijan Votson, na svom imanju ugledao je neobičan prizor. Naime, ceo pašnjak osvanuo je prekriven paukovom mrežom.

Poput scene kakvog horor filma, od koje zazire svaki arahnofobičar, zemljište imanja bilo je prepuno sitnih zaglavkara, koji su gmileli, pa, svuda.

Pogledajte i: Šta se događa kada progutamo pauka?

Votson ističe, da je prvo bio šokiran, a zatim zabrinut, kada je primetio veliki broj paukova koji su nastanili njegovo imanje u Golbernu, u Novom Južnom Velsu.

Prva Votsonova reakcija, bila je da zabeleži trenutak, i naravno, podeli ga sa prijateljima onlajn uz komentar: “Neka neko pozove naučnike, hitno!”. Njegovo imanje, uključujući i kuću, bilo je preplavljeno paucima.

Pogledajte i: Da li je arahnofobija urođena ili stečena?

Stručnjaci imaju objašnjenje

Stručnjaci su se brzo oglasili na Votsonov poziv i objasnili da je u pitanju fenomen poznat kao “anđeoska kosa”. Do ovakvog fenomena dolazi kada nastupi period hladnijih dana, po povetarcu. Ovakvo ponašanje paukova nije za čuđenje. Naime, u slučaju poplava, pauci se grupišu i pletu što veću mrežu, kako bi izbegli opasnost.

Naučnik, Kit Basterfild, koji se bavi istraživanjem ovog fenomena, više od decenije, navodi da je reč o posebnoj migraciji. U određeno doba godine, najčešće u maju i avgustu, mladunci pauka bacaju mreže u vazduh, koje im služe kao padobrani, kako bi se odvojili od tla i na taj način selili, ističe Basterfild.

FOTO: www.youtube.com/Screenshot, www.strangesounds.org

03/06/2023 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments