Dan Hemingveja

21/07/2020 13:54

Dan Hemingveja

Voleo je lov, putovanja i koridu. Davne 1899. godine 21. jula, rođen je Ernest Miler Hemingvej, poznati američki pisac i novinar.

Dobitnik Pulicerove i Nobelove nagrade 1954. godine, pisac štiva koje je i dan danas lektira življenja, strasni lovac i ribolovac.

Živeo je vrlo dinamičan život na više lokacija stalno putujući, a sa sobom je uvek nosio udice, pušku i pisaću mašinu

Ovaj hedonista i strasni obožavalac života ugledavši se na svog oca  od koga je nasledio nemirni i avanturistički duh živeo je život na više lokacija i bio stalno u pokretu. Proputovao je Evropu, Ameriku, Kinu, Afriku a živeo je u Parizu, Havani i Ki Vestu, rođen je u Ouk Parku.

Hemingvej je bio borac i ratni dopisnik u mnogim ratovima koji su posle bili i tema njegovih najvećih dela. Bio je borac Prvog svetskog rata, grčko-turskog, građanskog i Drugog svetskog rata. 

Zanemarivši obrazovanje vrlo rano počeo je da piše a kao pisac se prvi put deklariše u Parizu. Prvim delom Tri priče i deset pesama (1923. godine) privlači pažnju istaknute elite te odmah izdaje i U naše vreme(1924) i Prolećne bujice(1926). Usledilo je jedno od njegovih najboljih dela Sunce se ponovo rađa inspirisano posleratnim godinama. Ubrzo potom sa tek kojom godinom razlike dolaze Zbogom Oružije(1929) , Snegovi Kilimandžara i Imati i nemati. 1940. godine dolazi delo koje opisuje iskustva iz španskog rada i koje je potom ekranizovano u istoimenom filmu “Za kim zvona zvone”.

Posle decenije tišine, 1950. godine pojavljuje se njegov najgore ocenjen roman, “Preko reke pa u šumu”, ovo deprimira pisca.

No onda sledi vrhunac njegovog predstavljanja kao pisca koji obeležava deceniju, delo “Starac i more” (1952) za koji dobija Pulicerovu pa Nobelovu nagradu.

Hemingvej je takođe i završio život poput svog oca, ubivši se iz lovačke puške, pošto je saznao da mu je zdravlje ugroženo, 1961. godine u svojij rezidenciji na Havajima.

21/07/2020 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments