Na današnji dan preminuo Mokranjac

28/09/2015 14:05

Na današnji dan preminuo Mokranjac

Na današnji dan 28. septembra 1914. godine, preminuo je srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac.

Stevan Stojanović Mokranjac rođen je 9. januara 1856. godine u Negotinu, a nadimak Mokranjac dobio je po selu Mokranje, odakle potiče njegova porodica.

Od malena je pokazivao muzički talenat,a svoju prvu violinu dobio je kada mu je bilo 10 godina. Detinjstvo i ranu mladost je proveo u Negotinu, Zaječaru i Beogradu, a muziku je studirao na Velikoj školi u Beogradu i na konzervatorijumima u Minhenu, Rimu i Lajpcigu.

Kada se posle školovanja vratio u Srbiju osnovao je Srpsku muzičku školu i Beogradski gudački kvartet.

Kao kompozitor Mokranjac je veoma poštovan u Srbiji i smatra se “ocem srpske muzike” i najznačajnijim muzičkim stvaraocem srpskog romantizma. Kompozicije Mokranjca su temelj muzičkog stvaralaštva u Srbiji, dok su pravoslavne srpske crkvene pesme koje je on komponovao osnova za moderno crkveno pevanje.

Među najznačajnijim delima Stevana Mokranjca nalazi se: 15 “Rukoveti”, “Primorski napevi”, “Kozar”, solo pesma “Lem-Edim”, scenska muzika za “Ivkovu slavu”, crkvena muzika “Opelo”, “Akatist Bogorodici”, “Liturgija”.

Više o životu i stvaralaštvu Stevana Stojanovića Mokranjca pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti počitajte OVDE.

28/09/2015 14:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments