Da li je napokon rešena misterija čudovišta iz Loh Nesa?

25/05/2023 12:21

Da li je napokon rešena misterija čudovišta iz Loh Nesa?

Za legendu o čudovištu iz Loh Nesa čuo je ceo svet i postoje razne teorije vezane za nju. Naučnici dugi niz godina pokušavaju da reše ovu misteriju i otkriju gde se krije i o kakvom čudovištu je reč. 

Šta se krije u mračnim dubinama škotskog jezera Loh Nes?

Tim stručnjaka sa Novog Zelanda planira novo istraživanje ovog škotskog jezera. Naime, analizom DNK uzoraka iz vode Loh Nesa pokušaće da razjasne ovu staru legendu o velikom čudovištu.

U narednom periodu planira se analiza, kao i niz testiranja, koja će predvoditi naučnik Nil Džemel.

Na stotine posetioca Loh Nesa u Škotskoj tvrdilo je da je ugledalo veliko čudoviše, koje navodno živi u dubinama jezera.

Pored brojnih teorija izdvaja se jedna. Naime, čudovište Nesi ustvari je “dugovrati plesiosurus”, koji je nekim čudom preživeo period kada su svi ostali dinosaurusi izumrli. Postavlja se pitanje, gde se Nesi skrivao, dok nije nastalo jezero Loh Nes?

Drugi teoretičari smatraju da je u pitanju veliki som ili krupna jesetra, dok postoji i veliki broj onih koji smatraju da su posetioci ugledali samo veliko deblo koje pluta ili talase nastale kao posledica jakog vetra.

Pogledajte i: Bigfut – divlje čudovište

Naučnici koji će sprovesti analizu i detaljno istraživanje navode da ne veruju u teoriju o postojanju čudovišta. Ovom studijom žele da reše misteriju i da dožive avanturu, uz usputno prikupljanje bitnih naučnih podataka.

Ukoliko postoji određeno biće u vodama škotskog jezera, onda će to DNK analiza i pokazati. Naime, sva živa bića ostavljaju delić sebe, poput traga, u mestima koja nastanjuju.

Planira se uzimanje 300 uzoraka vode s različitih tačaka jezera. Organska materija će se profiltirati, pa će se izvući DNK, nakon čega će se primeniti tehnologija koja je osmišljena za ljudski projekat genoma. Rezultati će biti upoređeni sa postojećim podacima poznatih vrsta koje naseljavaju našu planetu.

Naučnici navode da bi odgovor mogao stići do kraja godine.

25/05/2023 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments