Prava istina iza najpoznatijih istorijskih izreka

06/10/2017 12:37

Prava istina iza najpoznatijih istorijskih izreka

Istorija pamti mnogo sjajnih izreka koje se i dan danas rado citiraju. Ali da li znate u kojem su kontektu neke od najpoznatijih izreka nastale i da li ih pravilno koristimo danas?

“Ovo mali korak za čoveka, ali ogroman za čovečanstvo”

Nakon što se spustio na površinu Meseca, Nil Amstrong je s svojim kolegom Edvinom Aldrinom postavio američku zastavu i ploču na kojoj je pisalo: “Ovde su ljudi sa planete Zemlje prvi put kročili na Mesec. Jul 1969. godine nove ere. Došli smo u miru u ime celog čovečanstva.” Zatim, Nil je izgovorio legendarne reči. Međutim, prema kasnijim dokumentarnim snimcima, otrkiveno je da je Nil zapravo rekao: “Ovo je mali korak za JEDNOG čoveka”, a ne za čoveka kako se kasnije tumačilo.

“Neka jedu kolače”

Prema popularnoj legendi, Marija Antoaneta, kraljica Francuske, ovako je odgovorila na žaljenje naroda da su gladni i da nemaju ni za hleb. Međutim, istoričari smatraju da Marija, iako je bila poznata po ekstravagantnoj vladavini, ovo nikada nije izgovorila, nego su joj prirodali izreku, u cilju kampanje koja se vodila protiv nje.

“Borićemo se sa njima na plažama.. ali se nećemo nikada predati!”

U toku svoje političke karijere, Vinston Čerčil imao je mnogo legendarnih govora o ratu i vođenju države i postao je jedan od najinspirativnijih govornika ikada. Prema nekima, izreka: “Borićemo se sa njima na plažama” deo je govora tokom evakuacije na Dankrik 1940. godine. Međutim, njegov govor nikada nije uključivao i deo “sa njima”.

Zapravo, govor je trebao da ohrabri vojnike bez obzira na bojno polje. Taj deo zapravo je zvučao jovako: “Ići ćemo do kraja. Borićemo se u Francuskoj, borićemo se na morima i okeanima, borićemo se sa rastućim samopouzdanjem i snagom u vazduhu, branićemo ovo naše ostrvo, po svaku cenu. Borićemo se na plažama, borićemo se na desantnim zonama, borićemo se na poljima i na ulicama, borićemo se u brdima; nikada se nećemo predati.”

“Nije nam zabavno”


Priča kaže da je tokom jedne večere, gosta koji je imao neprikladne šale, kraljica Viktorija I ućutkala rečenicom: “Nije nam zabavno.” Međutim, istoričarima je nejasno da li je kraljica uistinu ovo izgovorila, jer je kroz spise poznato da je Viktorija i te kako umela da se našali i nasmeje, pa čak i “masnim vicevima”.

“Jedino čega treba da se bojimo je sam strah”

Čuvenu rečenicu izgovorio je Frenklin D. Ruzvelt, koji je, pobedom nad Herbertom Huverom 1932. godine, ostao 32. predsednik SAD. U ovom slučaju, “strah” se odnosi na neopravdani teror koji parališe i čini da se potlačeni ponovo počnu boriti.  Istoričari kažu da je potrebno razmeti istorijski okvir u kojem je ovo izgovoreno i da se izreka danas koristi u pogrešnim kontekstima.

Kraljica Elizabeta I

“Znam da imam telo slabe žene, ali imam srce i želudac kralja, i kralja Engleske takođe”

Prema nekim istorijskim spisima, ovu rečenicu kraljica Elizabeta I izgovorila je kako bi motivisala engleske trupe tokom iznenadnog napada Španaca. Međutim, moderna istorija tvrdi da kraljica ovo jeste rekla, ali tek kada se armada povlačila.

“Žene su kao kesice čaja- ne znate koliko su jake, dok na njih ne sipate toplu vodu”

Elenor Ruzvelt, supruga Frenklina D. Ruzvelta i jedna od najpoznatijih prvih dama, igrala je važnu ulogu u politici SAD kao i tokom stvaranja “Univerzalne deklaracije ljudskih prava” donete 1948. godine. Međutim, iako joj je pripisivana ova izreka, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da je ona to uistinu i izgovorila.

06/10/2017 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments