Snimak koji je rasplakao ceo svet: Izgladneli polarni medved

11/12/2017 11:26

Snimak koji je rasplakao ceo svet: Izgladneli polarni medved

Snimak izgladnelog polarnog medveda već je obišao ceo svet uz pomoć društvenim mreža i postao je moćan simbol posledica klimatskih promena i uticaja čoveka na planetu.

Video je snimio fotograf Paul Niklen na ostrvu Bafinova zemlja, za Nacionalnu Geografiju. “Kada naučnici kažu da polarni medvedi izumiru, želim da pokažem kako to izgleda. Medvedi će izumreti usled posledica gladi. Ovako izgleda umiranje od gladi”, rekao je Niklen u intervjuu za Nacionalnu Geografiju.

Kao što se vidi na snimku, medved se kreće veoma polako, isrpljen je i mršav. Bez drugih mogućnosti, luta blizu mesta gde žive ljudi, u potrazi za hranom. Međutim, njegovi napori su uzaludni i na kraju, premoren, medved pada na zemlju.

Nije čudno da medvedi mesecima ne jedu, dok čekaju da led postane dovoljno krhk kako bi ga slomili i našli hranu. Ipak, zbog klimatskih promena, produženo je vreme koliko polarni medvedi provode na kopnu, a samim tim, produžen je i period koliko ne jedu.

“Nije postojala mogućnost da ga spasem. Ljudi misle da možemo da stavimo platforme u okean ili se pitaju zašto jednostavno ne nahranimo medvede. Istina je da, ukoliko Zemlja nastavi da se zagreva, izgubićemo ceo polarni ekosistem, pa tako i medvede”, rekao je fotograf i dodao da nije imao hrane kod sebe, a sve i da jeste, ovom medvedu u tom trenutku nije bilo spasa.

Kako je napisao na Instagramu, medved nije bio star, a preminuo je između nekoliko sati i dana nakon snimka. “Ipak, postoje rešenja, smanjimo proizvodnju ugljen-monoksida, jedite pravilnu hranu, ne secite šume i počnite da naš dom, Zemlju, stavljate na prvo mesto”, dodao je Paul.

11/12/2017 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments