Koji to insekti putuju svetom oponašajući grančice?

09/06/2023 10:52

Koji to insekti putuju svetom oponašajući grančice?

Ovi insekti oponašajući listove i grane putuju planetom i nastanjuju skoro pa, svaki njen deo.

Kako im to polazi za rukom?

Svetski putnici – paličnjaci

Insekti koji oponašaju listove? Naime, vrsta insekta poznata kao Paličnjaci ili Phasmatodea, oponašaju listove i grane, pa tako koriste ptice kako bi se proširili planetom.

Najviše vrsta ovog insekta, čak njih 300, potiče sa ostrva Borneo, dok veliki broj nastanjuje područje tropa i subtropskih predela.

Da li oni zaista dospevaju na najudaljenija mesta planete zahvaljujući pticama?

Paličnjaci se mogu naći u svkom delu sveta, iako nisu sposobni da pređu velike razdaljine.

Studju o kretanju ove vrste insekta sproveo je tim istraživača sa Koub univerziteta u Japanu, pod vođstvon Kedži Suetsugua.

Kako Suetsugu navodi, ova vrsta koristi ptice za svoje putovanje i migraciju. Naime, oni nisu jedini koji koriste ptice koje ih pojedu. Poznato je da se na ovaj način šire i mnoge biljke. Odnosno, ptica se hrani biljkom, a zatim rasprostire njeno seme po svetu.

Pitate se kako je to moguće, da insekti prežive nakon što ih ptica pojede? Tim istraživača objašnjava ovu pojavu.

Prema njihovim tvrdanjama, jaja paličnjaka imaju čvrstu ljusku, te zahvaljujući njoj mogu preživeti i u kiselim sredinama kao što je ptičiji stomak.

Sprovedena analiza, uključila je i testiranje ptice srednje veličine Hypsipetes amaurotis. Za obrok su joj poslužena jaja tri vrste paličnjaka. Ptica je karakteristična za predele istočne Azije i predstavlja jednog od glavnih predatora na paličnjake u Japanu.

Nekoliko sati nakon obroka, ptica je prenela jaja. Utvrđeno je da 5 do 20 odsto jaja, svake od tri vrste ovog insekta preživi ovu avanturu.

Intersantan je i podatak da se nekoliko jaja vrste Ramulus irregulariterdentatus čak izleglo.

09/06/2023 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments